Сарадња Архива Српске Православне Цркве и Црквене општине лазаревачке

Published On: 17/11/2022

Сарадња храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу при коме се налазе старе богослужбене и старе ретке књиге са простора Архијерејског намесништва колубарско-посавског и Архива Српске Православне Цркве ушла је трећу годину.

Пројекат рестаурације и конзервације књижно-архивске грађе, остварује се са благословом Његовог Преосвештенства епископа шумадијског г. Јована, осмислила га је библиотекарка Марина Гавриловић из Библиотеке Димитрије Туцовић у Лазаревцу, а читава делатност заштите овог покретног културног наслеђа добила је подршку од стране Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије.

Овај вишегодишњи пројекат односи се на завичајну историју и свеукупан национални допринос места Шумадијске Колубаре са краја XVIII и прве половине XIX века, кроз сачуване књиге из места, старих парохија, тј. нурија, као што су Вреоци, Шопић, Јунковац, Брајковац, Барошевац, Рудовци, Трбушница, Петка и друга. Пројекат конзервације и рестаурације старих ретких књига, отклањање последица старости, физичко-хемијског пропадања и замене повеза, иде и даље, ка рашчитавању постојећих старих записа на маргинама, предлистовима и форзацима. Идеја је да се читав фундус старих и ретких књига Архијерејског намесништва колубарско-посавског заштити и презентује, кроз иложбени простор (витрине), али и одговарајући каталог, чиме би спомен-храм Светог великомученика Димтрија добио још један важан стуб националног и културног идентитета.

Један део књига који је прошао процес ревитализације у Конзерваторској лабораторији Архива Српске Православне Цркве предат је 10. новембра 2022. године управи храма Светог великомученика Димитрија, у руке високопречасног протојереја-ставрофора Марка Митића, који је угостио директора централног Архива Српске Цркве др Радована Пилиповића и конзерваторку Јелену Килибарду и библиотекарку Марину Гавриловић.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести