Имендан митрополита Јоаникија

Published On: 18/11/2022

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 17. Новембра 2022. године, на спомен Преподобног Јоаникија Великог, свог небеског заштитника, свету архијерејску Литургију у манастиру Рустово, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке.

По заамвоној молитви поводом Митрополитовог имендана преломљен је славски колач.

– На свакој светој служби, било да нас је двојица или тројица или више хиљада, када смо заједно, ту је и Господ са нама. Он је рекао гдје су двојица или тројица сабрани у име моје и ја сам ту са њима, а то се нарочито односи када смо заједно у молитви, посебно када смо заједно у служби, кад вршимо Свете тајне Христове, када служимо Свету литургију, када се причешћујемо живоносног Тијела и Крви Христове. Тада нас Господ сусреће на вратима храма и само је важно да имамо основно настојање, колико то ми можемо, да учествујемо у светој служби Божјој, а све остало је Божје, све остало је дар Његове љубави очинске, Његове милости и Он боље зна шта нам треба него ми сами, нагласио је митрополит Јоаникије, и додао:

– Он је ближи нашем срцу него што ми сами можемо да будемо блиски своме срцу. Он зна све наше патње, све наше муке, све наше проблеме. Зна и колико се трудимо и како се трудимо, али чак ни на то не гледа, важно је да дођемо. Све прима као своје миле синове и кћери. Таква је Божја љубав, увијек отворена, увијек свијетла и просвећује нашу таму и ослобађа нас од наших гријехова и мука и патњи, чини нас новим људима, даје нам нови живот, нови полет, нову радост, нову храброст. На такав начин обнављајући се тако непрестано кроз свете службе Божје идемо за Христом – путем Божијим, беседио је Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

 

Најновије вести