Патријарх Порфирије: Најважније је да будемо у наручју Божјем

Published On: 21/11/2022

На празник Сабора Светог Архангела Михаила и осталих Небеских Сила Бестелесних – Аранђеловдан, 21. новембра 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светом евхаристијском сабрању у Саборном храму Светог Архангела Михаила у Београду.

Његовој Светости саслуживали су Преосвећена господа викарни Епископи марчански Сава и хвостански Алексеј, изабрани епископ јегарски архимандрит Нектарије, архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије, архимандрит Нектарије, главни секретар Светог Архијерејског Синода, архимандрит Василије Костић, протојереји-ставрофори Владимир Вукашиновић, Бранко Топаловић и Петар Лукић; протојереји Зоран Ранковић, декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду и Славиша Поповић; јереј Арсен Миловановић, протођакони Радомир Перчевић, Драган Радић, Радомир Врућинић и Дамјан Божић, као и ђакон Николај Вуковић.

Говорећи о анђеоским силама, Патријарх Порфирије је рекао да су оне духовне силе, духовна створења која су се једанпут за свагда определила да потпуно буду послушна вољи Божјој, а воља Божја је хтела да анђели служе спасењу света и човека. Не само то, него да служе спасењу свакога од нас појединачно, зато свако од нас има свога анђела чувара који онда када се трудимо да чујемо реч Божју, да чујемо вољу Божју и када желимо да живимо у складу са њом, онда су и анђели уз нас. Али анђели арханђели и служе домостроју спасења. Дакле, Бог преко анђела објављује своју вољу онда када је воља Његова усмерена на спасење људског рода и свакога од нас. Међутим, треба да знамо да анђеоске силе имају свој поредак и да чувају свој поредак. Не постоји нико међу анђеоским силама који хоће да спроведе своју вољу. Постоји врло чврсто утврђена небеска хијерархија о којој говоре Свети Оци. Имамо девет чинова анђелских и сви анђели у потпуности слободно уклапају себе у тај поредак. И тај небески поредак који је Богом установљен он у принципу постоји и неопходан је и у животу Цркве у целини, али и у животу сваког појединачног дела Цркве, па и у домаћој Цркви.

У сваком животном контексту неопходан је поредак. Неопходно је да се зна ко заузима које место и ко има које послушање. Ред и поредак подрaзумева послушање свакога унутар неког контекста. Ако говоримо о брачној заједници нико није важнији, свако има своје место и своје послушање унутар заједнице. Послушање подразумева наш слободни избор. То није нешто што се намеће, није нешто што нам укида слободу, јер у темељу сваке заједнице, живота сваког појединца је послушање по правилу неопходно је да постоји љубав, јер да нема љубави и поретка у небеском свету, онда замислите какав би хаос био у творевини Божијој, рекао је Његова Светост.

Небо је створено као простор радости, смисла, пуноће, лепоте живота, као наша нада, као циљ ка којем сви тежимо. Небо није географски простор за нас. Небо је место обитавања Бога, а Бог је безграничан, беспочетан, бескрајан. Небо је отуда простор љубави. Небо је место у којем станују анђели. И зато небо  јесте простор наше заштите, простор љубави. Да бисмо могли да препознамо и ослушнемо то небо, неопходно је да имамо искорак из себе и наше заштитно средство које нас води на небо је молитва. Небо као простор љубави јесте простор у који се успињемо молитвом, подвигом, вером нашом. И то је оно што је најснажније што нам је дато и то је циљ нашег постојања. Најважније је да будемо у наручју Божјем, нагласио је Патријарх српски.

На крају светог евхаристијског сабрања, Патријарх Порфирије освештао је славске дарове и преломио славски колач поводом храмовне славе.

Извор: spc.rs

Најновије вести

Повезане вести