Епископ Димитрије: Хришћанска вјера је откривење једног новог свијета јављеног кроз сједињење са Христом у Цркви

Published On: 22/11/2022

На празник Сабора Светог архангела Михаила, Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије началствовао је 21. новембра 2022. године светом архијерејском Литургијом у храму Рођења Пресвете Богородице у Мостару.

Саслуживали су свештеници Душко Којић, Бранимир Боровчанин, Небојша Радић и Александар Грчић.

Са благословом владике Димитрија, јеванђељском беседом обратио се отац Небојша:- Ријечи Светог Писма нас поучавају о поретку стварања према којем Господ прво ствара бестјелесне силе намјенивши им улогу заштитника човјека, творевине и служитеља Престола. Исти поредак пројављен је и доласком Христовим у свијет када прво анђели прослављју долазак Сина Божијег пјесмом мира. Војска небеских сила непрестано присутна у свијету штитећи душу човјека, која треба да буде осјетљива на духовну силу Божју.

Беседећи након отпуста владика Димитрије поучио је сабране:- Хришћанска вјера је откривење једног новог свијета јављеног кроз сједињење са Христом у Цркви, али истовремено откривење небеске браће анђела који служе спасењу човјека. Свако надахнуће, љубав и осјећај милости који се јави у човјековом срцу је дар за који је потребно захваљивати Богу и узносити молитву светитељима и анђелима, јер они тајанствено изливају своју милост и свјетлост у срца људи.

– Страх Божји је сличан осјећају задивљености при сусрету са новорођеним животом, који је крхак и надахњујући за родитеље, али и за све присутне, при чему се човјек боји да га не испусти. Када се јави нарочита љубав, јавља се и труд и жеља да никаквим дјелом или помишљу не увриједимо оног коме указујемо љубав.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести