Епископ Фотије: Центар наше вере је вера у Васкрсење Христово

Published On: 22/11/2022

На празник Светог архангела Михаила, Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије богослужио је 21. новембра 2022. гоине поводом 85 година од освећења храма на Страом гробљу у Бијељини. Овај храм је изграђен 1937. године за само четири месеца, од Петровдана до Аранђеловдана, а све радове је финансирао г. Илија Ранкић, ктитор храма, коме је данас служен и помен.

Епископ Фотије је у својој беседи истакао:- Да кад дођемо на неко место где је много људи сахрањено, као данас што смо у храму Светог архиђакона Стефана на Старом гробљу у Бијељини, потребно је говорити о животу и смрти управо да би се сећали највеће тајне – смрти и васкрсења. И даље наставио питањем: да ли са гробом завршава човеков живот и постојање? То је питање којим се многи баве од кад је света и века тражећи одговор на њега. А црква већ 2000 хиљаде година победоносно сведочи да је Господ Исус Христос васкрсао из мртвих. Својим страдањем на Голготи је победио смрт, нашег највећег непријатеља. Центар наше вере је вера у Васкрсење Христово, а преко те вере и вера у свеопште и наше лично васкрсење, по речима апостола Павла – јер као што у Адаму сви умиру, тако ће и у Христу сви оживјети’. (1.Кор. 15;22)

Говорећи о данашњем празнику, Светом архангелу Михаилу, начелнику бестелесних сила, највећем небеском војсковођи, Преосвећени владика Фотије је рекао:- Људи се стално крећу између две реалности, материјалног и духовног света-света овоземљског и света небеског. Али битно је да када говоримо о духовном свету, морамо имати на уму постојање два света – ангелски и демонски свет. Данас људи немају скоро никакву представу о демонском свету. Западна цивилизација је потпуно одбацила духовне критеријуме и прогласила то илузијом, окренувши се потпуном рационализму. Само оно што је доказиво експериментом, то постоји по њиховом виђењу света. А чули смо из данашњег јеванђелског читања да се таквим рационалним људима не откривају тајне Божје. Тајне се откривају безазленим и онима који имају чисто срце. Врлинским и светим људима Бог открива велике тајне, закључио је владика Фотије.

Преосвећеном епископ су данас саслуживали протојереј-ставрофор Љубо Богдановић, архијерејски намјесник бијељински; протонамјесник Васо Поповић, служашчи свештеник у манастиру Свете Петке у Бијељини и протођакон Немања Спасојевић, епархијски ђакон. Након свете Литургије, владика Фотије је одликовао домаћина, јереја Немању Ерака достојанством протонамјесника за труд и предан рад на њиви Господњој.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Најновије вести