Храмовна слава у манастиру Крки

Published On: 22/11/2022

У манастиру Крки на празних Сабора Светог архангела Михаила и осталих небеских сила бестелесних, 21. новембра 2022. године, служена је света Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим.

Након светог Јеванђеља беседио је игуман житомислићки Данило:

– У име Оца и Сина и Светога Духа. Драга браћо и сестре, ево данас смо се сабрали да служимо свету Литургију, а у част и спомен данашњег празника, Сабора Светог архангела Михаила и осталих небеских сила бестелесних. Славимо, дакле, Свете анђеле, оне светитеље у пројави светих, оне које је Бог створио још пре стварања света. Ми у Символу вере исповедамо смело и одговорно да верујемо у све што је Бог створио, видљиво и невидљиво; невидљиви је анђелски свет и невидљива је и несхватљива природа анђелска. Данас славимо врховног архангела Михаила, славимо онога који је предводник анђелске војске, а о анђелима и о њиховој природи ми људи не знамо много, не знамо зато што смо ограничени временом и простором, својим телом и ограничени смо, сваки од нас понаособ, својим слабостима, па самим тим у тајну Божанства и у тајну онога што се не види не можемо да уђемо и да допремо, али имамо поверења и верујемо у оно што чујемо у данашњем Јеванђељу, да апостоли задивљени долазе пред Господа и кажу ево и демони нам се покоравају.

Браћо и сестре, велика је заблуда данашњег човека и свих нас кад престанемо да верујемо да постоји сила демонска, да постоји невидљиви свет, јер се тамо у поднебесју води од постанка света битка између добра и зла. Драга браћо и сестре, ми смо позвани да наликујемо на анђеле, да им сличимо, да их подражавамо, а нарочито ми који смо на себе примили и дали монашке завете. Ми смо узели велики анђелски образ и дужни смо да подражавамо њихов живот, али не само ми монаси, него сви хришћани који служе Богу, који се називају децом Божјом. Сви ми треба да наликујемо анђелима служећи ону службу коју они имају. Свети пророк Исаија је видио на небесима како анђели певају Трисвету песму, како непрестано служе Господу, али такође треба да наликујемо и по томе што име анђео значи, а то је гласник или благовесник. Драга браћо и сестре, нека Свети архангел Михаил са свом војском небеских сила буде наш покровитељ, наш узор, нека нас он приводи Христу и нека се и ми зарадујемо овако као што у Јеванђељу пише, не што нам се демони покоравају, не што се боримо са силом зла, него зато што су наша имена записана у књизи Царства Небескога што треба да благовестимо. Амин.

Након свете Литургије епископ Никодим се надовезао на беседу игумана Данила: – Са пар речи бих само да нагласим оно што је игуман Данило рекао, а то да је највећа превара коју је могао ђаво да донесе у овај свет јесте да људи мисле да га нема. На то, драга браћо и сестре, бисмо требали добро да пазимо, јер је он присутан у овоме свету и доноси нам разна икушења покушавајући нас одвојити од Бога, а оно што је најбитније од свега то је управо да ми као људи, као они који смо мали пред Господом, будемо свесни да смо мали пред Господом и да знамо да треба да се трудимо да свакога дана и сваким дахом својим, да нам Он буде на првоме месту – поручио је епископ Никодим, који је упутио искрене честитке братији манастира, али и свима вернима који су се окупили на том светом месту.

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести