Епископ Силуан: Душа човјека која се удаљава од Господа постаје празна и сува као пустиња

Published On: 24/11/2022

Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан служио је 20. новембра 2022. године у цркви Светог архангела Михаила у Хомбушу, која је прославила своју храмовну славу. 

Саслиживали су архимандрит Петар, протонамесник Веселин Сворцан, парох храма и протођакон Петар Мракић. На светој Литургији молитвено су учествовали многи ипођакони и чтечеви, како из локалне парохије тако и осталих парохија широм Новог Јужног Велса.

– Господ је створио човјека као круну Његовог створења, као један сасуд који треба испунити. Човјеково срце је као трон у коме Господ жели да обитава. Наше срце је константно под ударом духовних, нечистих сила. Враг је као лав који кружи около и гледа кога ће да прождере. Али је и Господ ушао у Своју творевину да би спасао човјека, нагласио је владика Силуан.

– Човјек који се одвоји од Господа и Његовог учења долази у хаотично стање, он лудује, као што каже Свети Јустин Ћелиски. Немогуће је испунити свој задатак и циљ овде на земљи без Господа. Демонске силе се константно труде да нас одвоје од Господа, да нас испуне и обремене земљом – световним, међутим то нас води постепено у пропаст. Свака лоша навика или страст је онтолошки промашај и она одваја човјека од Господа, и доводи човјека до духовног „лудила“, истакао је владика Силуан, и додао:

– Човјек мора да буде у будном стању, да се редовно, моли, исповеда, да заправо живи светотајинским и световрлинским животом Цркве, како би био адекватно заштићен од демонских насртаја, а пре свега да би тиме задобио благодат Духа Светог. Када човјек задобије благодат Духа Светог он све има, а без благодати човјек је највећи сиромах и нема ништа. Душа човјека која се удаљава од Господа постаје празна и сува као пустиња, она тумара по беспућима и како рекосмо раније – лудује!

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Најновије вести