Стефан Дечански молитвено прослављен у Цетињском манастиру

Published On: 24/11/2022

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 24. новембра 2022. године, на празник Светог краља Стефана Дечанског, свету архијерејску Литургију у Цетињском манастиру.

Саслуживало је свештеномонаштво Цетињског манастира и свештенство цетињског архијерејског намесништва.

– То је само једно од свједочења из наше историје везано за чудотворне мошти Светога краља дечанскога. Његово име се стално помињало откад се он чудесима почео пројављивати дајући исцјељења свима који му с вјером приступају. Њега је српски народ поштовао као свога заштитника, као заштитника вјере и слободе отаџбине, нарочито у временима турског ропства, рекао је митрополит Јоаникије.

– Тако је било – тако је и остало. А овдје у Црној Гори треба да се споменемо да је Свети Стефан био млади краљ који је једно вријеме управљао Зетом. а послије, непосредно пред преузимање престола управљао је Будимљанском жупом, једно двије или три године. И зато га памте наше светиње и као великог добротвора, не само као ктитора Високих Дечана. Али светиње на Косову и Метохији су у великој опасности, јер западни свијет хоће да отме дио територије државе Србије и да створи, насилним путем, државу Косово. А онда да светиње и сво културно благо српског народа на Косову и Метохији прекњижи на ту тзв. државу, упозорио је митрополит Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморкса

Најновије вести