Хиротонија архимандрита Нектарија за Епископа јегарског, викара Патријарха српског

Published On: 24/11/2022

На редовном заседању одржаном у Београду 20. маја 2022. године Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве изабрао је архимандрита Нектарија (Самарџића), клирика Епархије британско-скандинавске, за викара Патријарха српског са титулом Епископ јегaрски.

Хиротонија изабраног Епископа јегарског биће обављена у недељу, 27. новембра 2022. године, са почетком у 9 часова у храму Светог Саве на Врачару на светој архијерејској Литургији коју ће служити Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије са архијерејима и свештенством. Претходног дана, у суботу, 26. новембра 2022. године са почетком у 17 часова биће извршен чин наречења изабраног епископа у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду.

Архимандрит Нектарије (Самарџић) рођен је 18. маја 1983. године у Сарајеву, од оца Немање (†2009) и мајке Наде (рођ. Ремић). На крштењу је добио име Ратко. Основну школу започиње у Сарајеву, а завршава у Гетеборгу (Краљевина Шведска), где се његова породица преселила услед ратних дешавања деведесетих.

По благослову Епископа британско-скандинавског г. Доситеја уписује се у Богословију Света Три Јерарха (данас Светог Петра Дабробосанског) коју завршава 2003. године. По завршеној Богословији, епископ Доситеј га шаље на богословско усавршавање у Москву, где ће на Московској духовној академији дипломирати 2006. године.

По благослову епископа Доситеја 1. јуна 2007. године  бива замонашен у чин мале схиме у храму Светих Кирила и Методија у Малмеу. На монашењу добија име Нектарије, по Светом Нектарију Егинском Чудотворцу. У чин јерођакона рукоположен је 2. јуна, а у чин презвитера 16. јуна исте године, у манастиру Покрова Пресвете Богородице у Смедјериду. Привремено је вршио дужност пароха при храму Светих Кирила и Методија у Малмеу. Са благословом епископа Доситеја једно време радио је у Центру за хришћанске студије „Билда“, где је  учествовао у разним консултацијама, предавањима и сусретима са свим хришћанским деноминацијама у Краљевини Шведској.

На празник Светог Николаја Охридског и Жичког, 3. маја 2009. године, владика Доситеј поставља јеромонаха Нектарија за настојатеља новооснованог манастира Светог Георгија у Олофстрему, у југоисточној Шведској области Блекинге, где успева да организује монашки живот и уреди манастирски комплекс. Дана 10. септембра 2011. године епископ Доситеј је приликом освећења новог иконостаса у манастиру Светог Георгија одликовао јеромонаха Нектарија чином протосинђела, након чега га шаље на даље богословско усавршавање у Атину.  Јула месеца 2013. године руком епископа Доситеја узведен је у чин архимандрита.

Теолошки факултет при државном Каподистријанском Универзитету у Атини завршава 2016. године са дипломским радом  на тему Евхаристијски спор у поствизантијском периоду. Образовање наставља на постдипломским студијама на Аристотеловом Универзитету у Солуну, код ментора о. Василија Калијагманиса са темом Пастирски аспекти Еклисиологије Светог Нектарија Егинског, коју је одбранио 4. априла 2019. године у Солуну. Поред матерњег српског језика, говори шведски, руски, грчки и енглески језик.

Током свог једанаестогодишњег боравка у Грчкој, често је боравио на Светој Гори где се учио монашком животу на самом светосавском извору у свештеном манастиру Хиландару, где је у континуитету провео две године живећи у свештеном братству, служећи у тој атонској светињи.

На позив Епископа британско-скандинавског Доситеја, отац Нектарије је дошао из манастира Хиландара у Шведску и 24. новембра 2020. године постављен је на место настојатеља храма Светог Стефана Дечанког у Гетеборгу са задатком да са подмлађеним свештеничким братством унапреди духовни живот у граду на Готи на југозападу Краљевине Шведске.

Октобра 2021. године, архимандрит Нектарије прелази на ново послушање у Патријаршију српску у Београду, где постаје службеник Канцеларије за међуцрквене односе Светог Архијерејског Синода. На том месту службовања затиче га и избор за Епископа јегарског, викара Патријарха српског, на редовној седници Светог Архијерејског Сабора 23. маја 2022. године у крипти Спомен храма Светог Саве у Београду.

 

 

Најновије вести