„Дани Слоге“ у Сарајеву

Published On: 28/11/2022

Српско певачко друштво „Слога“ је у периоду од 24. до 27 новембра 2022. године организовало Фестивал хорског певања поводом 150. годишњице освећења Саборне цркве у Сарајеву.

Програм Фестивала „Дани Слоге“ текао је следећим програмом у Саборној цркви у Сарајеву:

У четвртак, 24. новембра 2022. године, са почетком у 19 часова отпочело је прво фестивалско вече на којем су наступали Српско певачко друштво  „Слога“ из Сарајева под диригентском палицом мр. Стефана Мојсиловића и Камерни хор Музичке академије из Источног Сарајева под диригентском палицом мр Раде Радовића.

Сутрадан је отпочело друго фестивалско вече на ком је наступио хор „Колегијум музикум“ из Београда под диригентском палицом гђе Драгане Јовановић.

У суботу, 26. новембра, отпочело је треће фестивалско вече на ком су наступили Црквени хор „Свети Василије Тврдошки и Острошки” из Требиња под диригентском палицом гђе мр. Јоване Марић; Српско певачко друштво „Јединство“ из Котора, под диригентском палицом протођакона мр. Михајла Лазаревића и хор Храма Светог Саве из Београда под диригентском палицом гђе проф. др. Катарине Станковић.

У недељу, 27. новембра, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом служио је свету архијерејеску Литургију, уз саслужење протојереја-ставрофора проф. др. Владислава Топаловића, Чеде Ђуреиновића, проф. др. Владимира Ступара; протојереја Ивана из Спомен-храма Светог Саве у Београду, Марка Главаша и Миљана Рађеновића; протонамесника Младена Дробњака, и јереја Дејана Бакмаза и Видака Вујадиновића; као и ђакона Будимира Гардовића и Божидара Васиљевића. Лепоти богослужења су допринели сви горе поменути хорови и певачка друштава, као и хор „Побратимство“ из Фоче које се придружило на светој Литургији. Овом светом Литургијом окончани су овогодишњи „Дани Слоге“ у Сарајеву и обиљежавање 150. годишњица освећења Саборне цркве у Сарајеву.

Након прочитаног јеванђелског зачала протојереј-ставрофор проф. др Владислав Топаловић у беседи је рекао:- Црква која је благовијест, радост, која нас позива на радост, а не на тугу, ма какве нас животне бриге и недаће задесиле у овом свијету, окупља нас да овдје у простору Свете литургије пјевамо и радујемо се и да по ријечима молитве сваку сада животну бригу оставимо. Управо нам молитва говори да, када ми пјевамо ту пјесму, то нису само наши глаасови, него гласови Херувима и Серафима које на Светој литургији тајанствено изображавамо, то су гласови Царства Небеског.

Извор: Митрополија дабробосанска

Најновије вести