Ваведење Пресвете Богородице прослављено у острошкој светињи

Published On: 05/12/2022

Ваведење Пресвете Богородице, слава цркве у Горњем Острогу у којој се чувају мошти Светог Василија Острошког, прослављен је светом Литургијом коју је служио Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Саслуживали су архимандрит острошки Сергије, архимандрит Михаило из манастира Светих Архангела код Призрена, као и јерођакон Гаврило, сабрат Цетињског манастира. Одговарала су острошка братија предвођена јерођаконом Романом, уз молитвено учешће бројног монаштва и више стотина верника који су из разних крајева света дошли на манастирску славу.

– Није случајно што овај велики празник пада на почетку Божићног поста, јер пуни његов смисао можемо схватити тек ако га заједно тумачимо са празником Рођења Христовог, јер је Пресвета Дјева у храму Божјем у коме је била приведена на службу учинила своју душу и своје срце сасудом благодати и милости Божје. Због тога као чисти сасуд Њу је Бог изабрао да постане Мајком Спаситеља нашег Исуса Христа, по Божјем промислу и по дејству Духа Светог, а по љубави Божјој према нама људима, јер је Бог ријешио да снисходи нашим слабостима, да постане један од нас, да прими људску природу како би показао пуну љубав, да би пострадао за нас, у име нас и умјесто нас, да би нас ослободио од наших грјехова, да би нас са Богом измирио, да би нас једне са другима сјединио – беседио је митрополит Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести