Епископ Димитрије: Доласком у храм човјек истинитог и дубоког срца доживљава васкрсење своје вјере, наде и љубави

Published On: 05/12/2022

У двадесет пету недељу по Духовима, на празник Ваведења Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије началствовао је 4. децембра 2022. године светом архоијерејском Литургијом у манастиру Завала, прослављајући манастирску славу заједно са братством и многобројним поклоницима.

Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво захумско-херцеговачке Епархије.

У јеванђељској беседи, владика Димитрије је нагласио:- Богородица, примајући Ријеч Божју у себе, постала је жива проповијед, жива икона Спасења, први светитељ и образац свим каснијим светитељима, капија кроз коју долази Спаситељ. Својим добровољним пристанком, Богородица је омогућила долазак Спаситеља у свијет. Тако је човјек добио прилику да, добровољно се предајући, живи у Богу молитвом, љубављу, милосрђем, чистом савјешћу, истинитим и дубоким срцем, животом који је подређен љубави према Богу и ближњима.

Појашњавјаући јеванђељске речи, владика је објаснио:- Одговор на питање о ближњем представља позив да човјек себе учини ближњим ономе коме је највећа потреба. Човјек је позван да чува заједницу, монашку или породичну, показујући људскост, истинитост и добру вољу Божју – благовољење, тако градећи свијет прожет љубављу.

Беседећи по отпусту, владика Димитрије је честитао празник:- Доласком у храм човјек истинитог и дубоког срца доживљава васкрсење своје вјере, наде и љубави. Бог да свима сабранима подари искреност, истинитост и срце отворено за Бога, како би и у тренуцима пада, милошћу Божјом, били способни признати промашај и остварити преумљење. Да би се Бог уселио у човјека, потребан је искрен и храбар човјек који ће заживјети хришћански живот пунога срца, а да би молитва извирала из пунога срца, према ријечима старца Тадеја, потребно је да човјек, не штедећи се, свако своје дјело чини читавим срцем.

Игуман Василије је поздравио све госте и изразио захвалност владици на доласку и сабраним верницима што манастир Завалу осећају као свој дом, нагласивши да се братство молитвено сећа поклоника. Игуман је подсетио и0 како је сваки човек позван да служи Богу по узору на Богородицу и да тако васпитава децу како би сви заједно стасали у праве хришћане.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

 

Најновије вести

Повезане вести