Празник Ваведења Пресвете Богородице у Милешеви

Published On: 05/12/2022

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је 4. децембра 2022. године, на празник Ваведење Пресвете Богородице, свету архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег манастира Милешеве.

Саслуживали су протојереј Бранислав Стојановић, протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Милешевске монахиње предвођене игуманијом Аквилином одговарале су на прозбе и јектеније.

– Данас Света Црква Христова прославља један од највећих празника, а то је Ваведење у храм Пресвете Богородице. Пресвета Богородица је оно најсветије биће које је изнедрио род људски. Род људски тежи да се приближи Богу. Иако видимо, и дан данас, толико мржње и толико зла, толико страдања у роду људском, не треба заборавити да род људски, у своме најдубљем бићу, тежи нечему другачијем. Тежи доброти, тежи љубави, радости небеској, вечној. Род људски, у своме најдубљем бићу, тежи доброти и љубави, тежи Богу, тежи Светлости, и Небеској вечној радости. О томе највише говори управо данашњи празник, дан када се сећамо на онај предивни догађај доласка у храм Пресвете Богородице. Господ омогућава, а и пример даје, да свако од нас тако постане близак Богу, да свака душа људска, свако срце, сваки ум, постане место Божјег боравка, и то је могуће, и то је оствариво. Сва трагедија рода људског јесте у томе што се то заборавља, а овај празник нас подсећа и позива да то имамо на уму, да је могуће да човек постане храм Божји – беседио је владика Атанасије и нафласио:

– Човек треба свакога дана себи да поставља та основна питања: Колико смо се данас приближили Богу, јесмо ли се уопште приближавали, колико смо са Богом боравили, у својим мислима у своме срцу. Свака молитва јесте приближавање Богу, свако добро дело јесте приближавање Богу, али најближе јесте ово које сте ви данас постигли, узимање Светог Причешћа у своје биће. Па нека оно плодотвори, да у Божјој близини останемо заувек.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести

Повезане вести