Слава Световаведењског манастира у Бођанима

Published On: 05/12/2022

Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин началствовао је на светој архијерејској Литургији на празник Ваведења Пресвете Богородице, 21. новембра / 4. децембра 2022. године, у Световаведењском манастиру у Бођанима.

Саслуживали су свештеномонаси, свештеници и ђакони епархија Бачке и Осечкопољске и барањске. Бденијем уочи празника началствовао је презвитер Страхиња Николић, парох у Плавни. Појци Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској су појали на бденију и на светој Литургији.

Беседећи по прочитаним јеванђелским одељцима на светој Литургији, владика Дамаскин је поучио присутне о значају и смислу празновања Ваведења Пресвете Богородице, истакавши: „Када је Марија напунила три године, у свечаној процесији из града Назарета до града Јерусалима ишла је поворка угледних грађана са девојкама које су носиле свеће и које су пратиле Пресвету Богородицу у храм Господњи. Пред храмом Господњим дочекао их је свештеник Захарија и, како каже тумач Светог Писма свети Теофилакт Охридски, обузет Богом и по Божјој вољи, Захарија уводи Пресвету Богородицу не само у Светињу него и саму Светињу над светињама. Пресвета Богородица се уводи као она која је светија од Светиње над светињама, као она која је нови Ковчег Завета, као она која је процветали штап Аронов, која ће донети најдивнији плод, као она која је родила Онога Који је на гори Синају дао Мојсију таблице Закона, као она која је родила Онога Који је у Синајској пустињи хранио изабрани народ. И заиста, како се и пева у данашњем кондаку, она која је пречисти храм Спасов, бесцена одаја и Дјева, свештена ризница славе Божје, данас се уводи у храм Господњи. Заиста је то био величанствен тренутак не само за земљу него и за небо. Драга браћо и сестре, ми поштујемо и славимо Пресвету Богородицу управо због тога што је она родила Сина Божјега. А тај Син Божји јесте и Бог њен и Бог наш. И управо то што је она Богородица чини да је она и наша највећа заступница и заштитница у овоме свету. И управо и ова света обитељ је њој посвећена попут многих обитељи у нашем народу, а и ова икона свете Мајке Божје Бођанске јесте знак њенога присуства у овоме светуˮ.

Извор: Епархија бачка

Најновије вести