Епископ Методије: Увијек треба имати на уму добру наду у Господа

Published On: 06/12/2022

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је 5. децембра 2022. године, на празник Светих апостола Филимона, Апфије и Архипа, свету архијерејску Литургију у Спомен-храму Трећег обретења главе Светог Јована Крститеља у Долима пивским.

Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије, уз молитвено учешће верног народа.

Преосвећени Епископ је казао да је од памтивјека било предање и обичај да се служи света Литургија на моштима светих мученика и њиховим гробовима:- Они су крвљу својом потврдили свој истински хришћански живот, сљедујући својим прецима, сљедујући светитељима Божјим и Христу Богу нашем. Каже се у једној молитви у светом Јеванђељу, на светој Литургији, а ја сам је данас посебно наглас прочитао да и ви чујете, гдје се каже: Ти си нас из небића привео у биће. Значи, из непостојања увео нас је Господ у матицу живота и кад смо отпали подигао си нас, опет и нијеси одустао да све чиниш док нас нијеси узео на Небо и даровао нам Царство твоје будуће.

– У ових неколико ријечи молитве садржана је цјелокупна судбина и историја људског рода, све оно што људска душа прође од свог настајања руком Божјом и увођења у овај свијет и у овај живот, из небића кад нас је Господ привео и увео у биће, и ушли смо у храм овог дивног, божанског, чудесног свијета, Божјом руком створеног који је намијењен био да овдје људи живе по логици небеској, а не по логици овог свијета, која вјековима, хиљадама година влада од кад су Адам и Ева отпали од Бога, рекао је Владика Методије.

– У овој једној молитви садржана је цјелокупна судбина људског рода и сваког од нас појединачно. Зато увијек треба имати на уму и имати добру наду у Господа да ће нас, кад год се поклизамо и паднемо, Господ подићи и никад неће одустати да чини све док нас не подигне на Небо и у зведе у Царство своје будуће, беседио је Његово Преосвештенство и додао:

– Размишљало се да храм буде посвећен Светом Мардарију Либертвилском и Љешанском и Свеамериканском, па су бирали између светитеља као некад апостоли кад су бирали дванаестог апостола, послије Вазнесења Христовог, извлачили су из шешира име које ће Господ одредити и одредио је Светог Пајсија Светогорца, који је нама веома близак. Можда нам је крвно ближи Свети Мардарије, али нам ни Свети Пајсије није мање близак зато што имамо духовно сродство с њим, јер је он био духовни отац нашег митрополита, блаженог спомена Амфилохија. Чудо се десило да, овдје, црквица зимска, капелица близу конака, буде посвећена, управо, њему, а он као наш савременик много ближе нам је одредио и растумачио тајне Јеванђеља, тајне вјере, истинског хришћанског и подвижничког живота, поучавао је владика Методије.

По одслуженој Литургији, Преосвећени епископ је са свештенством и верним народом, освештао темеље будуће црквице Светог Пајсија Светогорца при Спомен-храму у Долима, који је метох Пивског манастира. Владика је, током дана, обишао и имање на Горањску, које је дар Епархији будимљанско-никшићкој, породице Лучић и монахиње Теофаније.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести