Саборна црква Свете Тројице у Мостару ноћас је поново опљачкана

Published On: 07/12/2022

У уторак, 6. децембра 2022. године, Саборна црква у Мостару је поново опљачкана и покидана електрична инсталација и тиме нарушена безбедност српске заједнице и светога храма.

Саборна црква Свете Тројице у Мостару више не светли, неће се чути звона нити радити сатови који су били симбол мултиетничког Мостара.

Старешина Саборне цркве Душко Којић и свештенство од јутрос у сузама обилази сваки ћошак ове богомоље која годинама покушава да се издигне из пепела и том приликом истакао:- Опљачкани су сви каблови из Саборне цркве и да је штета непроцјењива. Питање је да ли се више може вратити све у исто стање у којем је било. Покидани су сви каблови који доводе струју у Саборну цркву, омогућавају рад звоника, освјетљења и сата. Питам се да ли је ово порука да неко не жели да свијетли Саборна црква, да се не чују звона.

Свештенику Душку Којићу је опљачкан стан пре извесног времена, а опљачкана је и Саборна црква, како каже, у овој години 10 пута.

– Нисмо то пријављивали у јавности из увјерења да ово није напад на цркву већ да је то дјело лопова. Ја се данас не осјећам безбједно у Мостару. Да ли радови на цркви овако дуго трају зато што постоји жеља да се ова црква не обнови? На сваки наш корак напријед неко нас врати три корака уназад. Ово је скандалозан и вандалски чин. Растројен сам емотивно као човјек и свештеник, рекао је Којић и дода:

– Јутрос сам у сузама затекао мајстора који је радио каблове, а да су сви који су дошли страхују за своју безбједност, за безбједност заједнице и за безбједност Саборне цркве. До сад смо ово схватали као пљачке појединаца, али када је оволико уништена да више не може да свијетли и да звоне звона, да сатови не раде – питам се који су мотиви свега овога рекао је Којић.

Он је навео да би затражио и заштиту и састанак да се види о чему је реч, али да његове молбе до сада нису биле услишене и да су се завршавале на обећањима.

– Сви показују вољу и заинтересованост, али то се заврши на обећањима и никада се ништа не реализује. Јутрос су православни свештеници у сузама у Саборној цркви. Ово је прешло све границе!  закључио је Којић.

Из Саборне цркве украдено је око 90 метара инсталираних каблова и оштећена табла од осигурача, рекао је портпарол Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона Људевит Марић.

Према Марићевим речима, пљачку је јутрос пријавио мостарски свештеник, а полиција је још од јутрос на терену и ради се увиђај и остале истражне радње.

– Цијела екипа из крим полиције је на терену. Истрага је у току и знаће се више у наредним данима, поручио је Марић.

Извор: Радио-телевизија Републике Српске

Најновије вести

Повезане вести