Забринутост због најновијих збивања на Косову и Метохији

Published On: 09/12/2022

У светлу најновијих збивања на Косову и Метохији, посебно на северу Косова и Метохије, тако и у Великој Хочи, добијемо свакодневно забрињавајуће вести од наших верника да се појачава притисак косовских власти на наш народ.

Као Црква која је вековима била и остала уз свој народ на овим просторима, не можемо да равнодушно гледамо на спровођење мера које изазивају међуетничко неповерење и напетост и још више могу подстаћи наш народ на исељавање. Оваква ситуација може да доведе до ескалације насиља које никоме није на корист. Апелујемо на косовске институције да покажу уздржаност и свест да се политички и правни проблеми не могу решавати демонстрацијом силе пред српским народом, посебно у срединама као што је Велика Хоча, где Срби 23 године једва преживљавају у гету.

Истовремено очекујемо од међународних представника да учине све што је у њиховој моћи да се заустави најновији талас притисака на наш преостали народ, који поступке косовских институција доживљава као директну претњу да за Србе нема места на овим просторима.

Српска Православна Црква изражава дубоку забринутост што су међуетнички односи и поверење на Косову и Метохији на најнижем нивоу у последњих двадесет година и све позива на мир и уздржаност. Сви постојећи проблеми мора да се решавају без етничких тензија и евентуалне ескалације насиља, које је неприхватљиво и може имати далекосежне негативне последице.

Извор: Епархија рашко-призренска

Најновије вести