Митрополит Јоаникије: Гдје је год било потребно помоћи сиротињу или некога утјешити, ту је био млади Мардарије

Published On: 13/12/2022

У љешанском селу Корнет, 12. децембра 2022. године, на празник Светог Мардарија Либертивилског и целе Америке, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорко-приморски г. Јоаникије служуо је Свету архијерејску литургију у храму Светог Георгија.

– Гдје је год било потребно помоћи сиротињу или некога утјешити, ту је био млади Мардарије. Знамо да је скупљао прилоге за сиромашну дјецу и помагао сиромашне породице, а касније да га је у вријеме рата, Руска Црква слала да тјеши избјегле и заробљенике, рекао је митрополит Јоаникије и додао детаљ који много говори о њему: Када је Аустро-угарска монархија објавила рат Србији, нашао се на голготи да служи и након службе сазнаје за овај догађај и одмах се упутио у Србију и јавио се српској Влади у нишу, али му је митрополит Димитрије рекао да се врати у Русију јер је тамо потребнији, видио је младог човјека коме је потребно да још буде тамо, а Мардарије је обавјештавао редовно руску јавност  о голготи српског народа и могао је да сабере велики број људи и помаже свом народу, као владика Николај што је у своје вријеме ишао по Америци и Европи да говори и страдању српског народа и пробуди много савјести, закључио је митрополит Јоаникије.

– Као човјек пун Духа Светога и без икаквог земаљског интереса, он није био схваћен ни од нашег народа, а ни од већине свештеника, тешко му је било јер су људи били везани за материјалне ствари и нису разумјели зашто Српска Православне Црква подиже манастир Светог Саве у Америци, осим наравно неколико његових пријатеља, међу којима је био и Михаило Пупин који му је помогао да подигне манастир Светог Саве. Тај манастир који је Свети Мардарије подигао из свога сиромаштва, сада понос Српске Православне Цркве у Америци, а из бесједа, књига и студија Светог Мардарија се можемо научити правој и истинској вјери, рекао је Митрополит Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести