Београд: Превод Папиних енциклика

Published On: 14/12/2022

У среду, 7. децембра 2022. године, у дворани Пасторалног центра Папа Иван Добри уприличена је промоција превода две последње енциклике папа Фрање: Laudato si: Enciklika o brizi za zajednički dom и Fratelli tutti: Enciklika o bratstvu i socijalnom prijateljstvu.

Присутнима се прво обратио умировљени надбискуп монс. Станислав Хочевар, који је у свом поздравном говору истакнуо значај превода енциклика (преводиоци: Милош Вулић и Јована Арсић Вулић), као и чињеницу да су се енциклике по први пут штампале на ћириличном писму. Умировљени надбискуп Хочевар нагласио је и важност ових текстова као и тренутак у којем су се појавиле, а који је он дефинисао као тренутак „притиска глобализације”.

У наставку се присутнима обратио г. Милош Вулић, докторанд Факултета политичких наука Универзитета у Београду и истраживач у области међународних и европских студија, који је уједно и копреводилац енциклика. Он је посебно истакао друштвено-политички контекст који у многоме обликују глобалне кризе које захтевају глобалне одговоре, базиране на одрживости. По њему, ове енциклике управо представљају један од тих одговора, који се уобличава кроз дијалог теологије са антропологијом, екологијом и политикологијом.

На крају, је о енцикликама надахнуто говорио проф. др Владимир Дугалић, професор Католичког богословног факултета у Ђакову Свеучилишта „Јосипа Јураја Штросмајера“ у Осијеку. Професор се осврнуо пре свега на развој социјалног учења Римо-католичке цркве, рекавши да енциклике Laudato si и Fratelli tutti представљају последње у низу социјалних енциклика, али и да са апостолском побудницом Evangelii gaudium представљају триптих социјалног учења папе Фрање. Говорећи о њиховом настанку нагласио је да су ове енциклике рођене из искуства сусрета, прва са васељенским патријархом Вартоломејем и друга са Великим имамом Ал-Тајибом. Такође, је направио и разлику измежу caritas и социјалног учења, рекавши да је caritas ту да помогне сиромашнима, а да је социјално учење ту да до сиромаштва уопште и не дође. На том трагу професор је закључио да је социјално учење специфичан облик духовности верника лаика.

Након излагања уследила је дискусија, у којој су узели учешћа многи присутни. Влч. Михаел Сокол, директор Пасторалног центра, ректор Маријанума и катедрални жупник, који је водио цео програм, захвалио се свима, а посебно преводиоцима и предавачима. Након завршене промоције, посетиоци су уз пригодан коктел у просторијама Паторалног центра наставили разговор и дружење.

Извор: Београдска Надбискупија

Најновије вести

Повезане вести