Епископ Методије: Сви хришћани су призвани да служе свом ближњем, као и да га љубе до краја свог живота овдје на земљи

Published On: 14/12/2022

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је 13. децембра 2022. године, на празник Светог апостола Андреја Првозваног, свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог архангела Михаила у Андријевици.

Андријевица званично нема своју славу, али, по предању, овај град је добио име, управо, по Светом Андреју Првозваном. Назвао се Андријевна односно Андријевица, ваљда, зато што је овде био постројен храм, златни храм иако је био од дрвета саграђен, али је био посвећен дивном апостолу Андреју Првозваном, чију славу је узело и Коло српских сестара, овде окупљених, славећи своју славу да нас подсети да је Свети Андреј заштитник целокупног овог простора, овог града и свих његових житеља и свих православних хришћана.

– Апостоли које је Господ призивао на најдивнији позив, а то је да благовијесте по цијелом свијету радост васкрсења и благу вијест спасења рода људског, да постану свјетлост која свијетли пред свим људима, у свим временима, проповједајући јеванђеље, које је сама свјетлост, односно наука о нашем људском спасењу. Чули смо у светом Јеванђељу како је Господ позивао оне које је сам изабрао да буду Његови сљедбеници, Његови апостоли. Позивао их је тако што је увијек чинио неко велико чудо да би посведочио Божје дарове и да би они тиме почели да наслућују кога они треба да слиједе, а то на крају треба да потврде жртвом, самим животом својим, рекао је Преосвећени епископ и додао:

– Свети Андреј је распет на крсту и то не онако како је Господ разапет, него се тако зове Андрејев крст, у знаку је слова „х“ ћириличног. На таквом дрвету и распећу је Свети Андреј рапет, а сви они који су после сљедовали Светим апостолима, сво свештенство до данашњег дана као прејемници Светих апостола и ученика Христових данас славе своје годишњице рукоположења. Тројица свештеника са којима сам данас овдје служио, и о. Боро на данашњи дан је рукоположен у чин ђакона, у први свештени чин, такође и о. Драган, архијерејски намјесник и о. Миленко, сви су на данашњи дан, неким чудом рукоположени и тиме призвани да буду истински, прави сљедбеници Христови, навео је владика Методије.

Епископ Методије је на крају закључио:- Сви они који су свештеници, насљедници апостола или било која друга служба у Цркви, као и служба Кола српских сестара, које данас празнују овдје у Андријевици Светог Андреја Првозваног, сви смо ми, православни хришћани, призвани да служимо свом ближњем, као и да га љубимо до краја свог живота овдје на земљи. За све што можемо и што не можемо да дамо за ближњег свог, јер једино тиме потврђујемо и то је јасан знак да љубимо Господа Бога свога, као што су апостоли рекли, апостол Јован каже: Не можемо ми љубити Бога и говорити да Га волимо, ако не волимо свог ближњег, ако својим дјелима и животом не потврђујемо своју љубав према ближњему, не потврђујемо својим дјелима.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести