Хиротонија архимандрита Петра за Епископа топличког, викара Патријарха српског

Published On: 14/12/2022

На овогодишњем редовном заседању у Београду, Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве изабрао је архимандрита Петра (Богдановића), настојатеља манастира Горњака код Петровца на Млави, за викара Патријарха српског са титулом Епископ топлички.

Хиротонија изабраног Епископа топличког биће обављена у недељу, 18. децембра 2022. године, са почетком у 9 часова у храму Светог Саве на Врачару на светој архијерејској Литургији коју ће служити Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије са архијерејима и свештенством. Претходног дана, у суботу, 17. децембра 2022. године, са почетком у 17 часова биће извршен чин наречења изабраног епископа у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду.

Архимандрит Петар (Богдановић) је рођен 14. маја 1988. године у Ваљеву. Одрастао је у Мионици надомак Ваљева. Након завршене Ваљевске гимназије, 2007. године уписао се на Факултет за спорт и физичко васпитање у Београду. После завршене треће године напушта студије ради одласка у манастир Четереже у Епархији браничевској. Удостојен је монашког равноангелног пострига и замонашен 4. априла 2011. године, 26. јуна исте године је рукоположен у свештени ђаконски чин у саборном Светоархангелском храму у Пожаревцу, док је 17. децембра рукоположен у свештени чин презвитера у манастиру Томићу. Оба рукоположења савршио је Његово Преосвештенство Епископ пожаревачко-браничевски др Игнатије.

Од 2014. године био је сабрат свештене обитељи манастира Тумане. Православни богословски факултет у Београду уписао је 2013. године и дипломирао 2018. године. Мастер рад на тему „Слобода у литургијском искуству Цркве” одбранио је 2019. године. Исте године његов чланак под називом „Физичка активност и предање Цркве” објављен је у Теолошким погледима, верско-научном часопису Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве.

Докторске студије на Православном богословском факултету Универзитета у Београду уписао је 2019. године при Катедри за систематско богословље. Одликован је чином протосинђела 1. новембра 2020. године, а крајем 2021. постављен је за игумана манастира Горњка у Епархији браничевској. Уочи Ваведења 2022. године, горњачки игуман Петар удостојен је архимандритског достојанства.

Извор: spc.rs

Најновије вести