Епископ Јустин служио годишњи парастос епископу Луки у манастиру Ваведењa Пресвете Богородице

Published On: 17/12/2022

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ западноевропски г. Јустин служио је 17. децембра 2022. године, на празник Свете великомученице Варваре и Преподобног Јована Дамаскина,,  свету архијерејску Литургију Литургију у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Београду.

Епископ Јустин је служио парастос у храму, а затим и помен на гробу блаженопочившег епископа Луке поводом годишњице његовог блаженог уснућа. Том приликом беседио је владика Јустин:

– Управо кроз свету Литургију ми овде окупљени остварујемо заједницу и са онима који су од нас преставили, Они на тај начин невидљиво постају присутни у заједници непропадљиве љубави Христове, коју је Он показао и утврдио на свом Голготском крсту. На тај начин је и свима нама оставио путоказ којим треба путем да идемо и којег знака да се држимо уколико желимо да победимо највећег и последњег непријатеља, а то је смрт. Једино и само у Христу тај највећи и од никога, осим Христа, побеђени непријатељ може бити савладан. Због тога је толико важно да већ овде и сада, у овом животу, кроз свету Литургију и божанско причешће ми остварујемо своју заједницу и своје постојање са Богочовеком.

Кроз читав свој живот, наш скромни и дивни владика Лука знао је ово учење и овом тајном је и живео. Алфа и омега живота и његовог подвига била управо света Литургија коју је приносио и служио од далеке Аустралије па све до земаља Западне Европе. Почео је да служи као архијереј управо на овом месту, где је 1992. године хиротонисан за Епископа аустралијско-новозеландског и Божјим промислом некако и последња Литургија, тако да кажемо, пред предавање његовог тела мајци земљи одржало се на овом месту уз служење Патријарха српског г. Порфирија и више архијереја пре тачно годину дана. Онај кога се сећамо, иако је можда физички одсутан, ипак је жив и присутан на месту одакле нико не може да га помери, а то је наше срце, обиталиште и место љубави.

Извор: ТВ Храм

Најновије вести