Епископ Доситеј: Ништа смо без Бога

Published On: 20/12/2022

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ липљански г. Доситеј, викар Његове Светости, началствовао је 19. децембра 2022. године светим евхаристијским сабрањем у манастиру Ваведење у Београду, на празник Светог Николаја Архиепископа мирликијског Чудотворца.

Епископу Доситеју саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству сестринства манастира Ваведење и верног народа.

– Ми смо ништа без Бога. Ни из чега смо створени и ништа смо без Њега. Када каже апостол Павле: Чиме ћу се хвалити, ако не слабостима својим, јер су слабост благодат Божија? Другим речима као да је рекао – Чиме ћу се хвалити него ништошћу својом, јер кад сам ништ онда сам силан, онда сам славан. Како сам силан и славан када сам ништ? Зато што тада не могу да се уздам у себе јер знам да сам ништа без Бога и тада отварам целога себе за Бога, сву своју душу, сво своје срце, све што имам у себи отварам за Бога, дајем простор да Бог у мени и кроз мене делује. Тада се постаје блажен. То је ништост која нас доводи до једног здравог односа према Богу, према своме Творцу. Ми смо створења и ништа смо без Њега. Без Њега немамо смисла, немамо радости, немамо утехе, рекао је епископ Доситеј и додао:

– Наша словенска реч „ништост“ дубље нам објашњава ону грчку реч „сиромашни“, јер није то било какво сиромаштво него та спознаја да смо ми ништа без Бога. Ни из чега смо створени и ништа смо без Њега. Када каже апостол Павле: Чиме ћу се хвалити, ако не слабостима својим, јер су слабост благодат Божија? Другим речима као да је рекао – Чиме ћу се хвалити него ништошћу својом, јер кад сам ништ онда сам силан, онда сам славан. Како сам силан и славан када сам ништ? Зато што тада не могу да се уздам у себе јер знам да сам ништа без Бога и тада отварам целога себе за Бога, сву своју душу, сво своје срце, све што имам у себи отварам за Бога, дајем простор да Бог у мени и кроз мене делује. Тада се постаје блажен. То је ништост која нас доводи до једног здравог односа према Богу, према своме Творцу. Ми смо створења и ништа смо без Њега. Без Њега немамо смисла, немамо радости, немамо утехе, нагласио је eпископ Доситеј.

Извор: ТВ Храм

Најновије вести