Епископ Сава: Светитељи нас предводе на путу нашег живота

Published On: 20/12/2022

Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, са благословом Његове Светости  Патријарха српског г. Порфирија служио је 19. децембра 2022. Године, на празник Светог Николаја Архиепископа мирликијског Чудотворца, свету архијерејску Литургију у цркви Светог Оца Николаја у Земуну.

Епископу Сави саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа. На крају свете Литургије, освештани су славски дарови поводом славе ове светиње.

У архипастирској беседи, Преосвећени eпископ је рекао:- Бог ствара човека као круну свега створеног из љубави, и само са једним циљем, а то је да све оно што јесте Бог, а Бога када описујемо и најлепшим речима и речима које изражавају и описују најбољу и највећу врлину, Бога ни тим речима не можемо обухватити и не можемо описати. И ако кажемо да је Бог добар, Он је далеко више од тога. И ако кажемо да је милостив и праведан, то су само обриси којима можемо да опишемо Божју милост и Божју праведност. И ако кажемо да је љубав, то је кап у мору, ако описујемо Бога као љубав. У жељи да те врлине и све што је добро поделимо Бог ствара човека. Ствара га да би учествовао у слави Божјој, да би учествовао у свакој оној врлини коју поседује Бог. Онога момента када човек одступа од Бога, када напушта заједницу са Њим, Бог не напушта човека.

На срце свакога од нас куца сам Господ чекајући да му отворимо врата свога срца, своје душе, целога свог бића и оног момента када му отворимо, постајемо једно са Њим, постајемо по благодати оно што и сам Бог жели, постајемо свети. Јер се каже у Светом Писму: Будите свети као што  је свет Отац наш небески. То је циљ живота свакога од нас – бити свет. И нису светитељи неки људи натприродних моћи и сазнања него су у своје време живели међу нама, били редовни чланови друштвених и црквених заједница, али због њиховог живота, због њиховог одговора на Божији позив, због њиховог сведочења те Божије истине о спасењу света и човека, Божије љубави, због њиховог сведочења плана Божјег о спасењу свакога од нас, Господ их је прославио и ми у Цркви препознали као светитеље. Светитељи су они који су пред нама, који нас предводе на путу нашег живота, то су светиљке у тами, светлост на крају тунела ка којој идемо јер у том правцу нам се расветљава пут којим ходимо, истакао је епископ Сава.

Извор: ТВ Храм

Најновије вести