Митрополит Јоаникије: Данас је прилика да се духовно окријепимо, охрабримо и заједништвом утјешимо

Published On: 20/12/2022

Његово Вископреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 19. децембра 2022. године, на празник Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, свету Литургију у у манастиру Доњи Брчели у Црмници.

Саслуживали су протојереј Игор Балабан, јеромонах Јоаким, јереј Крсто Пламенац, јеромонах Никон и јерођакон Сионије. Том приликом, Митрополит је у првине монашког лика у обукао  искушеника Огњена Мићевића.

– Велики празник Светог оца нашег Николаја – кога многи домови у српском народу прослављају данас, односно кога цио народ прославља, јер они који не славе иду на славу код оних који славе, а сви заједно призивају Светога Николаја у помоћ – јесте већ мали Божић, јер је Свети Николај прославио Христа и Његово оваплоћење и долазак у овај свијет, а на светим службама, јутарњој и вечерњој Светом Николају, пјевају се пјесме које су већ Божићне и већ се унапријед радујемо Рођењу Христовом. Зато и постимо, да се измиримо и да можемо у миру и љубави дочекати Рождество Христово. Сваки празник јача наше заједништво и зато је важно да се сабирамо, да заједно прослављамо и тако се оплемењујемо. Бог тако воли да види народ свој у заједници, љубави и миру, као своју дјецу, породицу. Прилика је кад прослављамо празнике као што је данашњи да се духовно окријепимо, охрабримо и заједништвом утјешимо – беседио је владика Јоаникије.

Извор: Митрополиоја црногорско-приморска

Најновије вести