Свети Никола Мирликијски прослављен у Амстердаму

Published On: 20/12/2022

На дан Светог Николаја Мирликијског, 19. децембра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ западноевропски г. Јустин служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Николе у Амстердаму (Заандам), у Холандији, уз саслуживање јереја Ненада Илића, старешине храма и  Душана Вучића; као и ђакона Николе Ракићевића, а уз присуство мноштва верујућег народа ове парохије.

После свете Литургије, Његово преосвештенство је, осветио славске дарове и пререзао славски колач поводом храмовне славе Светог Николаја Мирликијског Чудотворца.

Овом приликом, Владика је рукопроизвео чтеца Здравка Котараша у чин ипођакона и одликовао, дугогодишњег добротвора и приложника парохије Светог Николе, гђу Олгу Лукић видовданским одличјем Епархије западноевропске, за њену несебичну љубав и свесрдну помоћ, како овој, тако и другим парохијама у Холандији.

Преосвећени владика је у својој беседи истакао:- Величина Светог Николе управо у томе што је знао проблеме и изазове својих савременика, људи из своје околине, и притицао им у помоћ и налазио им се на корист, пре свега духовну, али и материјалну. Свети Никола је својим животом и подвигом био близак народу, и људи су се са њим идентификовали и разумели.

Извор: Епархија западноевропска

Најновије вести