Еписко Јован: Срце човеково је најомиљенији дом Божји

Published On: 22/12/2022

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 21. децембра 2022. године свету архијерејску Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница на празник преподобног Патапија.

Саслуживали су протојереј Саша Антонијевић, јереј Милош Ћурић и ђакон Немања Стојковић, док је за певницом појао протојереј Драгослав Милован.

– Срце човеково је најомиљенији дом Божји. Зато Господ и каже: – Ево стојим крај врата твога срца и куцам. Другим речима тражим да ти отвориш по својој слободној вољи да уђем. И ако отвориш врата свога срца ући ћу Ја са својим Оцем и Духом Светим и населићу се у твом срцу, истакао је владика Јован и додао:

– Апостол Павле каже вером ходимо а не знањем. То не значи да вера није знање. Напротив. Вера је огромно знање. Зато треба веру учити. Али да би се научили о вери, треба вером да живимо. Дакле, ако ли вере нема у срцу нашем, онда ће и вера и Христос бити само на нашем језику, или на хартији, или на зиду, па ћемо се хвалити: – Ја верујем, ја носим Христа… Ако је то заиста тако онда треба да проверимо себе каква нам је вера? Каква нам је то корист држати и веру и Христа на језику а немати га у срцу своме. Ништа то не значи. Свети Оци кажу да када држимо веру и Христа на језику ми тада држимо смрт. Ми се тада само служимо Христом и вером а не служимо Христу и вери, закључио је владика Јован.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести