Епископ Атанасије: Господ нама припрема Царство Небеско

Published On: 25/12/2022

Обележавајући молитвено Недељу Светих Праотаца са повереним му верним народом, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је 25. децембра 2022. године свету архијерејску Литургију у храму Светог Василија Острошког у Пријепољу.

Саслуживали су протојереј Бранислав Стојановић, протонамесник Владо Лазић, јереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић уз учешће великог броја сабраног верног народа Пријепоља и околине. Хор „Свети краљ Владислав из Пријепоља је складно одговарао на прозбе и јектеније.

Многобројни верници су се постом и молитвом спремали за свето причешће те су са вером, љубављу и страхом Божјим приступили и сјединили се са Господом Богом и Спасом нашим Исусом Христом.

Након отпуста преосвећени је присутне подсетио на одељак из Светог Писма који је прочитан на данашњој светој Литургији и појаснио значај речи које смо данас чули, рекавши притом: – Пре него што се примакнемо Божићу, Господ је желео да нас припреми, на разне начине, јер на Божић прослављамо Његов долазак. А логично питање је с којом намером Он долази? Шта Му је циљ? И, исто тако, има ли користи од тога што је дошао, и што ћемо Његово Рођење опет прослављати? Све нам се то објашњава из данас прочитаног одељка из Светог Јеванђеља, из науке самог Господа Христа, Сина Божјег.

– Господ долази да нас подсети да нисмо сами него да имамо Оца Небескога. И не само то него нас Он није заборавио, зна за нас, и жели да будемо са Њиме у заједници живота, да будемо блиски. И да нам онда ништа не фали и не смета, било шта да нам се догађа у свету. Господ нама припрема Царство Небеско. А и сада, у току овог временог живота, Он брине о нама и храни нас, брани нас и лечи, води, руководи и подиже. Али, како се ми према томе односимо то је кључно питање.

– Иако је Трпеза Господња тако припремљена, богата, и израз љубави Оца Небескога, људи су нашли нешто прече и важније него да се одазову на позив Божји, и почели се редом изговарати. Ми имамо много примера из историје нашега рода да су људи схватали величину Божјег позива и драгоценост те Божје пажње, па су долазили, одмах, на први позив одазивали се. Такви су били Свети Симеон Немања, Свети Сава, Свети кнез Лазар и његови мученици, косовски јунаци, и многи други.

– Христос је дошао да нас измени, да успостави нови поредак међу људима. Као што је Он сишао са своје висине и постао наш брат, и страдао за нас, Он жели да тако и ми имамо пажњу једни према другима, љубав једни према другима. Не само да не мрзимо једни друге него и да се жртвујемо једни за друге, трудом, радом, приносима. Да другима поклонимо и време, пажњу и поштовање, све што им је потребно, нагласио је епископ Атанасије.

Извор: Епархија милешевска

 

Најновије вести