Епископ Јован богослужио у Крагујевцу

Published On: 25/12/2022

У недељу Праотаца (Материце), 25. децембра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Саслуживали су презвитери протојереј Срећко Зечевић, архијерејски намесник лепенички, протојереји – ставрофори Милић Марковић, архијерејски намесник левачки и Живота Марковић; протонамесник Бранислав Матић, јереји Дејан Марковић, старешина Саборног храма и Ненад Милојевић; као и протођакон Иван Гашић. Својим појањем Литургију је улепшао Хор „Пресвете Богородице” Саборног храма који је предводио протојереј Драгослав Милован. Чтецирали су богослови  Василије Тешић и  Лазар Коларевић.

– Свети Владика Николај нас поучава речима: “Ако хоћеш да знаш колика ти је вера, а ти види колика ти је брига. Мала вера подразумева да је брига велика, а велика вера подразумева малу бригу. Савршена вера подразумева да немамо бриге, односно да смо у таквом стању да сву наду полажемо на Господа. Ми који се окупљамо у Цркви увек се сећамо ових речи Светог Владике Николаја када се припремамо за долазак Исуса Христа за рођење Богомладенца и увек знамо да је наш Господ тако велик да Га сва васиона не може обухватити, али истовремено толико мали да може стати у срце свакога човека. У једној литургијској молитви, ми се молимо Господу да нам дарује познање истине своје у овоме веку, а у будућем да нам дарује живот вечни. То је она садржајна молитва која подразумева да је у њој садржано све оно што је потребно човеку који је створен по лику и по подобију Божјем. Ако се молимо Господу за познање истине Његове то подразумевамо да се молимо Господу да можемо познати Онога који је Истина. Да можемо познати Онога који нам даје смисао живота у овоме свету и који нам открива најдубље тајне човековог битија и постојања, нагалсио је владика Јован.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести