Патријарх: Мир Божји је корен из ког се развија сваки други мир

Published On: 25/12/2022

Патријарх Порфирије: Бог исту количину љубави излива на сваког човека. То, да ли та љубав може донети плод и резултат у нашем животу зависи само од нас.  

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 25. децембра 2022. године, У недељу Светих праотаца, Божанствену Литургију у Катедралном храму Преображења Господњег у Загребу.

Саслуживало је загребачко свештенство. Патријарх Порфирије је честитао Божић свима који га славе по Грегоријанском календару и тумачио прочитан одломак из Јеванђеља по Луки (Лк. 14, 16-24). Казао је, између осталог, да свет почива на миру Божјем:

– Мир Божји је оно што је неопходно сваком човеку, оно на чему и ми стојимо, зидамо себе и свој живот. Мир Божји је корен из ког се развија сваки други мир, свака врлина, заједница међу људима. Мир Божји је сам Бог међу нама – Христос, а Он је Бог свих људи.  Често заборављамо да је Христос дошао да спасе цели свет, тј. све људе, па му приписујемо особине које су плод наших искустава. Често мислимо да Бог дели људе, да постоје они који су Његови и они који нису Његови, они који припадају Њему и они који не припадају Њему. Често понављамо да постоје изабрани и неки други који нису изабрани, при чему себе, по правилу, сврставамо у изабране. Бог, међутим, исту количину љубави излива на сваког човека. То да ли та љубав Божја која се излива на нас може донети плод и резултат у нашем животу зависи искључиво само од нас. Зависи од тога како ћемо одговорити на позив Божји и Његову љубав.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

 

Најновије вести

Повезане вести