Епископ новобрдски Иларион: Бог ставља печат на све што се дешава

Published On: 26/12/2022

На празник када Црква прославља Светог Спиридона Чудотворца, Његово Преосвештенство Епископ новобрдски Иларион, викар Његове светости Патријарха српског г. Порфирија служио је 25. децембра 2022. године свету архијерејску Литургију.

Саслуживали су протојереји-ставрофори Драган Митровић и Далибор Милаковић; протојереји Миладин Кнежевић, Бранко Вујачић и Никола Пејовић, као и ђакон Ведран Грмуш.

Многобројном верном народу обратио се владика Иларион:- Благословен је Бог који нам је дао да учествујемо у овој великој тајни, да се родимо за нови живот и да непрекидно порађамо у себи живога Бога. Ове недјеље се сјећамо превелике тајне очинства и мајчинства, славимо данас Материце и желим да честитам свим мајкама овај празник. Честитам вам на томе што сте мајке а живите тако да увијек и свуда будете мајке. Муж треба да буде отац, зато је и створен, да би постао отац. А жена је створена да би постала мајка, да би рађала живот, да би носила бреме других, да би тешила исто као и отац.

Владика Иларион је потом нагласио да свако од нас треба да се потруди и да у себи зачне Дух Спасења:- Заправо смо сви створени на неки начин са нечим очинским и мајчинским у себи. Као што је Господ Христос рођен у времену и простору од оне која је од земље као и сви ми, и ако преузвишенија од свих бића икада створених, тако и свако од нас по речима светог пророка Исаије, треба да се потруди и да у себи зачне Дух Спасења у себи да породи Живога Бога. Та тајна рађања Живога Бога се дешава у свакоме од нас. У тајни Цркве Божије ми постајемо сутелесници Христови, оно што се десило Мајци Божијој нанели начин се дешава и свима нама. Све нас осењује благодат Светога Духа и рађамо живога Бога и прима нас заједно Света Црква Божија. Све ро чинимо у заједници, ова црква, овај Храм то је та порфира Емануилова, то је Мајка Црква која нас прима у своје окриље.

– Трпеза Господња је потресна, зато што не нуди на овоме ветом Олтару Господ Христос неко јело и пиће, него нуди самога Себе. Да ли је икад ико позвао на трпезу и себе понудио као оброк, као утеху? Себе поставио као храну вечнога живота? А на свакој светој Литиргији Господ Христос се разапиње, жртвује за нас, приноси се за нас, јер Он је тај који се приноси, само зато да би ми могли да се нахранимо и дођосмо у Мајку Цркву да би се нахранили, нагласио је владика Иларион.

– Ми примосимо Господу творевину, обликујемо и додајемо нашим трудом наш сопствени печат, али ипак је Његов одговор последњи. Он ставља печат на све што се дешава. Тако и ми, да не будемо заривени само у земљу, да не будемо поробљени само са тих пет простих чула, да не буде то све што је у нашем животу. Хајде да се не венчавамо никим и ничим заправо до самим живим Богом. И младенци када се венчавају, они се венчавају у име Христово, све што чинимо, треба да чинимо у име Христово, закључио је владика Иларион.

Извор: ТВ Храм

Најновије вести