Епископ Атаанасије: Човеку није намењена смрт

Published On: 01/01/2023

Недеља пред Божић – Светих Отаца, свечано и молитвено је прослављена 1. јануара 2023. године, у храму Светог Николаја Српског у Коловрату код Пријепоља где је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио свету архијерејску Литургију.

Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, парох прибојски јереј Милорад Петровић и протођакон Иван Савић.

Поред бројног верног народа и чланова Црквеног одбора храма у Коловрату, у Божанској Литургији је учествовао и Председник општине Пријепоље г. Владимир Бабић.

– Како смо већ близу најрадоснијег хришћанског празника Божића Преосвећени је, након отпуста, у пастирској беседи, још једном подсетио сабрани верни народ на значај ових дана, у којима се припремамо да на што достојнији начин дочекамо празник Рођења Богомладенца Исуса Христа: – Ми се приближавамо прослављању овога дана на још један посебан начин, тако што се припремамо молитвом и подсећањима, духовно се примичемо Божићу, да дочекамо Сина Божјега Који се рађа у телу. Током овог Божићног поста смо се, на свим нашим богослужењима, а особито кроз она читања недељом, из Јеванђеља, подсећали да велике људе, који су веома заслужни за примање Сина Божјега међу нас, припремали род људски да дочека Сина Божјега, да Он има где доћи. Да се може оправдано рећи да је својима дошао и своји га примише.

– Он је дошао са намером да буде један од нас и да се поново Бог сроди са човеком. Да Он постане потпуно један од нас и да започне нови почетак међу људима, живот на нови начин. Јер ми смо, кроз историју, живели једним болесним животом, неуспешним, промашеним, огреховљеним, затрованим смрћу.

– Живот је затрован грехом. Много се говори о вирусима разних болести, а највећи вирус јесте вирус греха. Најсудбоноснији, најсмртоноснији, најразорнији вирус који постоји јесте вирус греха. Он је толико моћан и разоран да је увео смрт у људску природу. Човеку није намењена смрт, није у плану Божјем смрт. Смрт је дошла са тим вирусом греховним, који је тенденција отпадања од Бога. Удаљавање и отпадање од Бога, то је грех. И зато ми данас помињемо имена оних људи који су спречавали то удаљавање и отпадање, који су сачували ту богољубивост, тежњу ка Богу, веру у Бога.

Извор: Епархија милешевска

 

Најновије вести