Епископ Димитрије: Славећи Спаситељев долазак и Његове праоце по тијелу, црква слави све оне који су угодили Господу вјером

Published On: 01/01/2023

Двадесет девете недеље по Духовима, на празник Светих Отаца, Његово преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије началствовао је 1. јануара 2022. године светом архијерејском Литургијом у манастиру Дужи.

Саслуживали су свештеници и свештеномонаси Епархије захумско-херцеговачке.

У јеванђељској беседи, владика Димитрије појаснио је:- Црква данас прославља оне из чијег сјемена је произашао Господ Исус Христос. Авраамовим послушањем почела историја Спасења, у којој је Бог — нараштајима кроз вјеру — припремао силазак на земљу како би постао човјек — Емануил. Он је морао постати потпуни човјек, како би постао Спаситељ. Узимајући све људско — и душу, и тијело, и дух — потпуно се поистовјетио са сваким човјеком на земљи како би људи могли вјером ући у то чудесно дјело Спасења, постајући од слабих јаки. Од Авраама до Марије, Мајке Божје, читаво спасење људског рода зависило је од праведних људи који су имали вјеру. Славећи Спаситељев долазак и Његове праоце по тијелу, црква слави све оне који су угодили Господу вјером.

Упознајући манастирску заједницу са доласком новог настојатеља, тврдошког сабрата, јеромонаха Теофила, и његовим надахнућем израженим у речима:- Манастир је мјесто молитве. Манастир без молитве је само грађевина, а молитвом манастир постаје живо благодатно сунце, извор благодати која грије оне који долазе. Манастири живе када постоји жива јеванђељска вјера која рађа јеванђељски живот и молитву.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

 

Најновије вести