Митрополит Јоаникије: Спремамо своја срца, своје мисли и своје душе да смјестимо у своја њедра Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа

Published On: 02/01/2023

Његово Преосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 1. Јануара 2022. године, у недељу посвећену Оцима и Светом мученику Бонифатију, свету  у Цетињском манастиру

Саслуживало му је цетињско свештенство и свештеномонаштво Цетињског манастира и манастира Подластве, Обода и Градишта.

У литургијској беседи након читања јеванђеља протојереј-ставрофор Остоја Кнежевић рекао је:-  Свети апостол Матеј на почетку јеванђеља родословом Христових предака по тијелу благовијести да је Христовим доласком у овај свијет дошло спасење свих народа, а не само изабраном јеврејском народу. Дошавши на земљу, Христос доноси нови савез између Бога и свакога овоземаљског створења и свакога човјека. У јеверејском народу родолов је био много ботан и зато је било битно да се Христос роди и по тим земаљским законима, да он има своје претке.

– Ми се, за разлику од неких других народа, трудимо да што више чувамо то памћење на своје претке, на историју и на заслуге наших предака. Свакако да треба памтити и треба се дичити, и важно је то земаљско поријекло човјека. Али, у исто вријеме, треба се и чувати те замке да се сматрамо великима и славнима само због заслуга својих предака. Те заслуге су свакако битне, оне треба и нама да служекао оријентир, да нам дају снаги и енергију да и ми у своме животу напредујемо у свакој врлини и свакоме добру, али да никада не помислимо да од тих заслуга ми можемо да живимо и да смо ослобођени некога нашега труда и доприноса у историјском трајању, а поготово у нашој одбрани вјере и слободе и свега онога што је врлинско, рекао је отац Остоја Кнежевић.

У току Литургије, митрополит Јоаникије је у чин јеромонаха рукоположио сабрата Цетињског манастира досадашњег јерођакона Михаила (Пајевића).

У беседи на крају свете службе рекао је:- Многи су старозавјетни пророци били надахнути Духом Светим да виде тајну будућега вијека, тајну рођења Христовога и доласка Месије, Спаситеља свијета. Који ће примити људску природу и постати човјек, изједначити се са нама да би у људској природи нама устројио спасење. Рођење Богомладенца Христа нас радује унапријед. Наша срца трепере од радости тога сусрета који веће долази.

Владика Јоаникије је закључио:- Спремамо своја срца, своје мисли и своје душе да смјестимо у своја њедра Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа Богомладенца. Он је дошао у овај свијет да нам излије опроштај наших сагрешења, да нас измири са Богом, да обнови нашу онемоћалу и гријехом заражену људску природу, да је очисти и освети, и препороди. Да обнови наше заједништво на начин што ћемо се измирити и са собом, и са својом савјешћу и са ближњима и са Богом. Тако ће се пројавити тајна Цркве Божије која је тајна заједништва у Христу Исусу Господу нашем, тајна љубави и тајна вјечнога живота.

Извор: Митрополија црногорско-приморкса

Најновије вести