Митрополит Јоаникије: Свети Игњатије Богоносац спојио је дјетињу безазленост и Божју мудрост

Published On: 04/01/2023

У манастиру Свете Тројице Стањевићи, на празник Светог Игњатија Богоносца, Светог Јована Кронштатског и Светог Данила Другог Архиепископа Српског, свету архијерејску Литургију је служио Његово Виспокопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

По заамвоној молитви, освећени су колачи и жито у част Светог Јована Кронштатског и поводом имендана оца Јована, сабрата ове обитељи.

Митрополит је у беседи по свршетку свете службе Божје, нагласио:- Господ Исус Христос је своје ученике опомињао да се обуку у безазленост и да се смире пошто им је дао благодат да се чине чудеса, да се обрате и буду као дјеца. Говори се да је то дијете био Светитељ кога данас прослављамо, Свети Игњатије Богоносац, а видимо по њему, по његовом светоме животу, да је сагласно тој ријечи Божјој, цијелог свог живота остао дијете, рекао је и додао да га је, баш као и тог дана, Господња рука миловала и штитила цијелог живота, јер је задржао дјетињу безазленост која се спојила са Божјом мудрошћу у њему, па је у својој старости исповиједио име Божје као апостол Христов, као најхрабрији и најревноснији Божји служитељи.

Митрополит Јоаникије је подсетио:- Цар Трајан је понудио Игњатију Епископу антиохијском да се одрекне Христа и постане сенатор, он је то одбацио као нечасну понуду, знајући да га чека смрт. Слиједећи Господа Исуса Христа, узишао је са Њиме а Голготу и пострадао у Риму као мученик, али је идући према Риму, подучавао све и писао писма црквама, нагласио је и рекао, како су се седам његових посланица од давнина придруживале Светоме писму, не као сами његов дио, него као нешто што је веома поучно и корисно за све хришћане.

– Није само Свети Игњатије Богоносац спојио у својој личности дјетињу безазленост и Божију мудрост, већ многи други, а међу њима и Свети Јован Кронштатски, који је свјетило не само Руске Православне Цркве, него и цијелог Православља. Заблистао је у земљи Русији врлинама и свјетлошћу божанског Јеванђеља, уочи великих страдања руског народа, рекао је Владика и нагласио, Божји је промисао, да се такав нови апостол христов појави у том народу и међу осталим православним народима који су страдали у 20. вијеку, да их укријепи и да им буде свјетило и утјеха у данима страдања. Тек недавно је канонизован, али се поштује заједно са великим светим оцима и није чудо што је његов празник повезан са празником великог светитеља Игњатија Богоносца и великог српског Архиепископа пећког Данила, ктитора једне од цркава Пећке Патријаршије и једног од највећих поглавара Српске Православне Цркве, послије Светога Саве, рекао је митрополит Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

 

Најновије вести