Патријарх Порфирије угостио децу из Словеније

Published On: 05/01/2023

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 5. јануара 2023. године у храму Светог Саве на Врачару српску децу из Словеније.

Сусреду су присуствовали и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова г. Арно Гујон и народни посланик гђа Сања Лакић. Малишани су патријарха Порфирија обрадовали поклонима које су сами израдили.

– Драга децо, све вас поздрављам овде, у храму Светог Саве. Добродошли! Радујем се, као и сви који овде служе и сви који се сабирају у храму Светог Саве, кад нам долазе православни Срби са свих страна света. Нарочито смо срећни када долазе деца. Као што знате, ја сам био Митрополит загребачко-љубљански и стога сам био духовно одговоран у име наше Цркве за све православне који живе у Словенији. Долазио сам често у разна места Словеније, најчешће у Љубљану. Још увек непосредно водим бригу о православним Србима у Словенији с обзиром да нисмо до сада изабрали новог Митрополита, то треба наравно да учинимо, тако да је то разлог више да будем још радоснији што сте дошли у Београд, у храм Светог Саве, који је Саборни храм свих православних Срба где год да се налазе по свету, поручио је патријарх Порфирије својим младим гостима и нагласио:

– Храм су градили сви они који су имали могућности а живе широм света. Давали су своје прилоге да се храм зида, а наравно сви су учествовали и молитвено и духовно. Важно је да колико вам дозвољавају могућности и обавезе које имате у школама, поред тога што наравно треба да улажете напоре на најбољи могући начин научите оно што вам се предаје у школама, идете и у своју Цркву, да колико је могуће чувате оно што припада вама, оно што је део вашег бића, оно што је део историје народа из којег потичете. У исто време, једнако је важно да имате велику захвалност у односу на простор у којем живите, на људе са којима живите, који су другачије вере, а неки и немају никакав однос према вери. Важно је да се у потпуности саживите са људима са којима сте, чувајући своју веру, чувајући своју историју. Зашто је важно да чувамо своју православну веру и да се сабирамо у Цркви? Свако од нас има духовне потребе и свако од нас има потребу да се обраћа Богу молитвом, али истовремено и да се труди да оно што је воља Божја унесе у свој живот, а воља Божја је оно што је блиско сваком човеку. Воља Божја је пре свега љубав, међусобно разумевање, поштовање, здрав однос са свима који су  око нас. Дакле, ми у Цркви се учимо Јеванђељу које се позива на то да своју веру у Бога покажемо својим односом са онима са којима живимо, пре свега у породици. Учимо се кроз веру да треба да без обзира што понекад није све онако како желимо, на пример када говоримо о односу са родитељима, ипак прихватимо оно што родитељи од нас траже, зато што кроз то чувамо јединство са родитељима, са браћом и сестрама, са друговима, другарицама и по реду, тј. учимо се да је сваки човек важан као и ми. Учимо се да где год можемо и колико год можемо сваком човеку покажемо да смо и ми људи, да покажемо ширину, да покажемо љубав. Дакле, долазите у храм Светог Саве, сабирајте се у нашим храмовима широм Словеније. То су наше жеље и молитве. Нека вас Господ све чува заједно са вашим породицама, нека вам да много успеха у школи и, наравно, да будете здрави, весели и радосни.

Извор: spc.rs

Најновије вести

Повезане вести