Епископ хумски Јован: За Бога не постоји ништа важније и веће од човека

Published On: 08/01/2023

На празник Рођења Исуса Христа, Његово Преосвештенство Епископ хумски г. Јован служио је 7. јануара 2023. године свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светога Саве у Диселдорфу, уз саслужење свештенства и верног народа. 

– За Бога не постоји ништа важније и веће од човека. Бог је постао човек да би човека узвисио на божанско достојанство. То је достојанство које нам се дарује Христовим рођењем које данас прослављамо. Иако смо у различитим животним добима и ми имамо прилику да се поново родимо са новорођеним Христом кроз његов благодатни дар љубави. Ако то искрено желимо Христос ће постати наш нови почетак. Он се поистовећује са свима који се рађају, који се радују, који изобилују али и са свима онима, то не смемо заборавити, који страдају, који су исцрпљени, који оскудевају, који су из било ког разлога одбачени и понижени. У којој год се ситуацији човек налази, суштина његовог бића је упућеност на другог. Бог нас је благословио упућеношћу једних на драге. То није просто једна од мисли или израза. То је најзначајнија чињеница! То је чињеница коју искуствују свети кроз векове али и сви људи који знају да је љубав јача од смрти! Љубав је залог вечног живота и васкрсења у Христу!

Молим се Богомладенцу Христу да у наша срца излије љубав и дарове мира, слоге, пријатељства, праштања, отворености једних за друге и свега онога чега сами себе и једни друге лишавамо услед наше огреховљене дезоријентисаности.

Извор: Епархија диселдорфска и немачка

Најновије вести