Епископ Атанасије: Божић славимо сваки дан јер славимо присуство Божје

Published On: 09/01/2023

У недељу 8. јануара 2023. године, на дан Сабора Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља.

Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, настојатељ манастира Сељани игуман Петар и протођакон Иван Савић.

Након отпуста Преосвећени се пригодном беседом обратио сабраном верном народу рекавши притом: – Божић славимо сваки дан, присуство Божје, али се ова три дана посебно издвајају, њих највише наглашавамо. У спомен доласка Господа нашега међу нас, Његовог рођења и даље одрастања са нама. Јер, Он се родио као човек и наставио да одраста у човечијем телу и да учествује у свему искуству нашег живота, осим греха. Њему је нуђен и грех али Он је био јачи од греха и грех је одгурнуо, и Њега грех није додирнуо. А све што се тиче тешкоћа и теснаца живота, кроз све је прошао.

– Господ је имао своје помагаче. Имао је старозаветне Пророке, па затим Анђеле, онда оне око себе, пре свих своју мајку Пресвету Богородицу и оне друге старатеље. Анђели јављају де се треба неко време склонити, па је тако и било. Пресвета Богородица са Богомладенцем одлази у Египат. А онај цар земаљски Ирод, у страху за своје царство, побио је велики број недужне деце, не би ли се међу њима задесио и Бог, новорођени Младенац Христос. И све ово помињемо да би се видело да је одмах ушао у наше искуство живота, изложен претњама и опасностима.

– Овај дан Божића има свој посебан нагласак, посвећен је Пресветој Богородици. Свако ко је близу Христа добиће заслужену пажњу и признање, а највећу пажњу заслужила је Пресвета Богородица. И зато је овај други дан Божића посвећен Њој, и назван је Сабор Пресвете Богородице. Сабор, то јест окупљање, свих оних сличних и блиских Њој, због љубави према новорођеном Богомладенцу Господу Христу. Сабор окупља све пријатеље Христове, Апостоле, Пророке, Анђеле. И ето, ми се трудимо, не само да се подсећамо на то, него ми овај дан прослављамо нарочито са намером да се и ми прикључимо том Сабору. Преко Пресвете Богородице и Апостола да и ми приступимо у ту близину Христову.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести

Повезане вести