Митрополит Хризостом: Божић није празник само нас хришћана, него празник неба и земље

Published On: 09/01/2023

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом служио је 8. јануара 2023. године, на Сабор Пресвете Богородице, свету архијерејску Литургију у храму Светог пророка Илије на Сокоцу.

Саслуживали су протојереји-ставрофори Мирослав Вујичић и Младен Видаковић; протојереј Никола Ковач, архијерејски намесник соколачко-паљански, јереј Милан Ђукић, те ђакон Будимир Гардовић.

Високопреосвећени митрополит је у свом обраћању верницима прије свега честитао Божић, а затим рекао:- Божић није празник само нас хришћана, него празник неба и земље, свих људи и свих времена, јер је Господ чувао тајну свог оваплоћења како би кроз Богочовјека Исуса Христа и кроз Његово рођење промијенио свијет и спасао свијет. Зато и анђели јављају пастирима да се родио Спаситељ који је Христос Господ, онај кога ће они наћи у пећини како лежи у јаслама. Управо кроз то своје унижење Бог је хтио да спаси свијет, да га врати тамо гдје припада, да га врати Богу, јер овај свијет није дат човјеку да га уништи, него да га користи и унапређује, да га, као сваки виноград кад се засади, обрађује, залијева водом и узгаја све оно што Господ даје и очекује плод.

Зато је Господ дошао да нас подсјети да оно што нам је дао није наше, него Његово, да све оно што нам је дао вратимо многоструко, да га осветимо, посветимо, учинимо божанским. Овај свијет није створен за уништење, као што многи песимисти говоре, како ће доћи смак свијета, Господ ће опет, на нама чудан и непознат начин, спасти све оно што је Његово. Није Господ створио свијет да би га уништио, него да би се развијао,  напредовао.

Када славимо празник Рођења Господа Исуса Христа, ми славимо једну велику тајну, а то је тајна вјере, да ли ми вјерујемо у то што проповиједамо и учимо, што је написано и предато нам кроз Свете књиге; управо кроз ту тајну откривања Бога и Његовог јављања у тијелу је највећа тајна о којој треба свакодневно да размишљамо и да се сјећамо, јер то је смисао нашег постојања, да сазнамо Бога, да спознамо ко је Исус Христос и сваки онај који спозна ко је Господ Исус Христос, тај је нашао Царство Небеско…“.

Извор: Митрополија дабробосанска

Најновије вести

Повезане вести