Епископ Јован: Када човек има љубав према Богу, онда има љубав према ближњима

Published On: 10/01/2023

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован, служио је 9. јануар 2023. године свету архијерејску Литургију, на Светог архиђакона и првомученика Стефана, у храму Светога Саве у крагујевачком насељу Аеродром.

Саслуживали су ректор Богословије протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић; протојереј ставрофор Живота Марковић; протонамесник Немања Младеновић; јерођакони Василије (Старовлах) и Јован (Прокин); као и ђакон Александар Ђорђевић. Чтецирали су богослови Василије Тешић, и Александар Радовановић.

– Такву верност у Христа, показао је Свети архиђакон Стефан. Он је за Христа пострадао и својом мученичком крвљу посведочио своју верност Христу. И зато је Црква основана на крви мученика, и она је била и јесте и остала семе за нове хришћане. После њега су безброј њему слични ходили тим истим путем Господњим, путем Голготским, и били и остали сведоци Христови. И ми треба да сведочимо Христа вером и делима. Да делима покажемо да верујемо у Бога, и да волимо Бога. Дакле, браћо и сестре онај који је познао Бога, тај је познао шта је љубав, и онај који је познао шта је љубав тај је познао шта је Бог. Кад човек има ту љубав према Богу има љубав према ближњима. Он воли Бога и воли ближње своје. И такви, људима Бог даје силе, снаге, и заиста онда се можемо питати ко је дао силу и крепост тим светим мученицима који су пострадали за Христа као и светом архиђакону Стефану, да он у највећим мукама када су га мучили и каменовали, да исповеди управо веру у Бога.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести