Митрополит Хризостом: Позвани смо да трагамо за оним што је Божанско у нама

Published On: 10/01/2023

Његово Високопреосвештенство Mитрополит дабробосански г. Хризостом служио је 9. јануара 2023. године, на дан успомене на Светог архиђакона и првомученика Стефана, свету архијерејску Литургију у храму Светог Варнаве Хвостанског на Врањешу – Источно Сарајево.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Чедо Ђуреиновић, архијерејски намесник сарајевски; протојереји Бошко Тошовић и Велимир Дивљановић; протонамесник Бојан Зекић; јереји Немања Ђуреиновић и Дражен Делић; те ђакон Будимир Гардовић.

– Свети архиђакон Стефан је говорио јеврејским старјешинама, књижевницима и фарисејима како је Господ од праоца Авраама па до Исуса Христа промишљао о народу Божјем, о народу којег је изабрао, а када је дошло вријеме да они препознају тог Бога, који је о њима толико промишљао и бринуо, они га одбацише. Када је Свети архиђакон Стефан прекорио јеврејске старјешине и фарисеје и казао истину о Исусу Христу кога су они осудили и разапели као разбојника на крсту, они скочише на њега и изведоше га напоље код источне капије и почеше га каменовати. Тако, браћо и сестере, страдају и пролазе праведници, мученици и свједоци Истине и Правде Божје. Српски народ Светог архиђакона Стефана у великом броју узео је за своју крсну славу, јер српски народ је узимао за крсне славе светитеље и мученике који су по карактеру њему били најближи, који су по карактеру нама најсличнији. Ми Срби вијековима смо страдавали и страдамо због тог нашег тражења Божанскго, небеског. Нисмо се опредјељивали за оно што је овоземаљско, само људско и ововремено. Наши преци су, а и ми трагамо за тим што је Божанско у нама, да будемо божији народ, како је речено у завјету Светог кнеза Лазара и завјету Светог Саве да је Српски народ Божији народ, не по природи, него по тежњи, по својим жељама и намјерама, а то је оно што је Господ донио нама.  Он се оваплотио и постао као ми да би нас учинио равним са собом, да би нас узео са својом природом и сјео са десне стране Бога Оца, истакао је митрополит Хризостом.

Извор: Митрополија дабробосанска

 

Најновије вести