Митрополит Јоаникије у Дуљеву: Бог је Светом Стефану дао силу да се, попут Господа Исуса Христа на Голготи, моли за своје убице

Published On: 10/01/2023

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 9. јануара 2023. године, на празник Светог првомученика архиђакона Стефана, свету архијерејску Литургију у манастиру Дуљево, чија обитељ прославља свога небеског заштитника.

У архипастирској беседи, митрополит је рекао:- Када је Свети пророк Јоил давно прије Христа говорио о Христовом доласку у овај свијет и о ономе што ће Он учинити за спасење рода људског, говорио је да ће бити чудеса, крв и огањ и пушење дима, а то нама људима личи на рат и страдање, на пожар и остало што виђамо у историји, али да су Свети оци надахнути Духом Светим то другачије тумачили: „Овдје се говори о оваплоћењу Христовоме, када каже „крв”, то значи људска природа коју је Господ Исус Христос примио на себе, када каже „огањ”, то указује на Божанство, јер се Божанство јавља и као топлота и као свјетлост, а када каже „пушење дима”, то се односи на Духа Светога који дише гдје хоће, као што се дим не може ухватити и као што дим од тамјана мирише.” Подсјетио је на Светог апостола Петра, који је послије Христовог Вазнесења на Сионској гори, рекао народу који се чудио шта се догађа, да се нису напили слаткога вина, већ је ово оно о чему је пророковао пророк Јоил.

– Ту је био и апостол Стефан који није био од Дванаесторице и нигдје се раније не помиње, али као вјерујући човјек, тога дана се нашао на Сиону и испунио се Духа Светога, као и остали присутни, али је он убрзо показао силу чудеса коју му је Бог дао, и силу истине у коју се обукао па је слободно и отворено проповиједао Јеванђеље”, рекао је Владика и нагласио, нажалост одмах Јевреји, чувши апостола Стефана како говори и видећи да је то нешто ново, нешто што они до тада нијесу знали и нијесу били спремни да то приме, те су наоружани завишћу ријешили да га каменују. „Бог му је дао силу да као Господ Исус Христос пострада и да се моли за своје убице. Видио је небо отворено  јер је пред његовим очима све већ било отворено, јер је Дух Свети дјеловао преко њега. Он је коријен Светих мученика Христових, први мученик и најбољи примјер“, рекао је и додао, Свети Стефан је у току каменовања молио Бога да им не прими за гријех, као што је Господ са Голготе излио опроштај гријехова својим убицама и непријатељима Божје истине.

Извор: Митрополија црногорско-приморкса

Најновије вести