Епископ Методије: Завапимо Богу да нам долије снаге и духа праштања

Published On: 11/01/2023

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је 9. јануара 2023. године, на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, свету архијерејску Литургију у Глибавацу код Никшића.

После читања светог јеванђеља, беседио је свештеник Крсто Станишић, наводећи:- Поготово у овим данима божићних празника, кад год, неко баци на нас неку тешку ријеч или увреду, да се не инатимо и да не вратимо истом мјером, него да се помолимо за њега да га Бог преобрати и да му не урачуна тај гријех.

– Лијепо је што сте се окупили на овај дан у оволиком броју, заједно са дјецом, упркос хладном и кишном времену да саборно прославимо славу, како то и доликује. Крв мученика је сјеме нових хришћана, тако је од Светог архиђакона и мученика Стефана. Ево, двије хиљаде година, имамо нове хришћане до дана данашњег, кроз цијелу историју. Свједоци смо тога и у новије вријеме, рекао је свештеник Крсто.

Данашњи празник и славу храма честитао је Преосвећени владика Методије, рекавши да је Господ дао заповести онима који Му следују, а једна од кључних је да праштамо једни другима:- У молитви коју је дао својим ученицима, Оче наш, ставио је једну од најљепших, али и најзахтјевнијих заповјести да опраштамо другима, као што Бог опрашта нама. Свјесни своје слабости и немоћи, знамо да силом својом, тако велику и захтјевну и тешку заповијест да опраштамо, не можемо по својим моћима извршити, али можемо видјети своје немоћи и слабости и онда завапити Богу да нам долије снаге, благодати и духа праштања, Духа Светог да улије у срца наша, да нам помогне да учинимо оно што је задато, казао је епископ будимљанско-никшићки.

– Кад је Христос говорио својим апостолима да праштају, апостол Петар, пошто је видио да Он воли да хришћани и они који Му сљедују, праштају, пита до колико пута да опрости ономе који му је сагријешио, знајући да је у закону писано три пута. Он је повећао, па каже: До седам ли пута, да тиме покаже своју свијест о томе у ком правцу Христос жели да иду хришћани. Господ му каже: Не кажем ти до седам, него до 70 пута седам, значи бесконачно пута да будемо спремни да опростимо ближњем, беседио је Његово преосвештенство Методије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести