Свештеничко опело протојереју-ставрофору Николи Божанићу

Published On: 12/01/2023

Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније служио је 11. јануара 2023. године свештеничко опело новопрестављеном служитељу Божјем протојереју-ставрофору Николи Божанићу у храму Часнога Крста на нишком Новом Гробљу. Упокојени свештеник Никола, некадашњем економу Богословије Светих Кирила и Методија, упокојио се 9. јануара 2023. године на дан празника Светог великомученика Стефана у 84. години живота.

Саслуживало је мноштво свештенства са разних страна, који су, као и многобројни народ, дошли да се опросте са од свих поштованим протом Николом.

Прота Никола Божанић остаће упамћен као велики добротвор призренске Богословије, јер је његовим трудом и залагањем током ратног вихора на самом крају прошлога столећа, успешно сачувана и у Ниш пребачена библиотека Богословије, са око 15 000 књига. Такође, поред спасавања библиотеке, трудио се и да у Богословији збрине мноштво избеглица из Призрена и околине, који су тако добили прилику да се спасу од невоља које су их окруживале.

По преласку у Ниш, награђен је од стране Управе Богословије, а 2018. године, одликован је и од стране Преосвећеног владике г. Арсенија.

Извор: Епархија нишка

Најновије вести

Повезане вести