Патријарх Порфирије: Хришћанска култура je симбиоза између живог Бога који је присутан међу нама и нашег слободног уздарја Њему

Published On: 14/01/2023

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 14. јануара 2023. године, на празник Обрезања Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа и дан када Црква слави Светог Василија Великог, свету архијерејску Литургију  у Саборнoj цркви у Београду.

Саслуживали су преосвећена господа викарни епископи хвостански Алексеј и топлички Петар са свештенством Архиепископије београдско-карловачке у молитвеном присуству благочестивог народа. После свете Литургије верном народу се обратио епископ Петар:

– Пре седам дана смо славили Исусово чудесно оваплоћење, где је Он прихватио људску природу у своју Божанску Личност и на тај начин нам обезбедио спасење. Осам дана након тога, Његови родитељи по обичају јеврејском воде Га да изврши обрезање. Иако је то старозаветни обичај, старозаветна пракса која Исусом Христом у Новом завету више не бива она која има везе са спасењем и учешћем у Тајни Христовој, ипак видимо Господа љубави који прихвата обичај, културу, наслеђе народа у који је дошао, као што је тридесет година касније и прво чудо учинио у Кани Галилејској управо осветивши обичај и праксу брака. Дакле, видимо Господа који прима све што је људско, који није дошао да одбацује, него да преображава. Некад нам се чини да Црква проповеда да треба да се одрекнемо овога нашега живота и да тежимо неком другом животу. Не! Господ је дошао да нас спасе, тако да све што је људско и све што имамо, све потребе у нашем бићу и сва енергија нашег бића – од Бога су, само што смо их ми грехом изврнули, изокренули и усмерили у погрешном правцу. Господ воли све што је људско, Господ воли да будемо креативни, Господ прихвата наше дарове. Хришћанска култура није ништа друго него једна симбиоза између живог Бога који је присутан међу нама и нашег слободног уздарја Њему. Зато и ми да се радујемо животу, али увек све наше свакодневне обавезе, муке, проблеме, радости и ситуације да приносимо Богу, а то чинимо управо доласком на свету Литургију приневши сами себе, једне друге и сав живот свој Христу Богу. Данас уједно славимо и Светог Василија Великог. Управо је Његова Светост читао у олтару молитве које је написао Свети Василије Велики које се односе на све оно што је људско, на мир и нестанак раздора и непријатељства међу људима, на тихе кише ради плодности земље, на леп и добар круг годишњих прилика, на сачување породице и брака, на међусобно пријатељство, на све оно што чини добро свакодневнице нашег живота. Нека би нам Господ дао да и ова Нова година православна, коју вам честитам, буде година мира, радости, љубави и благослова Божјег и да и ми будемо они који ћемо пригрлити врилну коју нам је Христос заветовао.

На крају евхаристијског сабрања Његова Светост Патријарх г. Порфирије је освештао славске дарове и том приликом поручио:

– Срећан празаник и да Бог да, као што је већ владика Петар у својој беседи рекао свима нама, свим нашим ближњима добро здравље, миран живот, слогу, међусобно уважавање и љубав. Нека сте сви благословени и срећан празник, поручио је патријарх Порфирије.

Извор: spc.rs

Најновије вести

Повезане вести