Епископ Атанасије: Као што је трулежност разорна за материју тако и пороци разарају дух човеков

Published On: 15/01/2023

У недељу пред Богојављење, 15. јануара 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице у Пљевљима.

Саслуживали су настојатељ манастира игуман Зосима, парох пљеваљска протојереј-ставрофор Огњен Перковић и протођакон Иван Савић.

Честитајући верном народу пљеваљског краја почетак Нове године Господње преосвећени је, у пастирској беседи рекао: – Иако опхрвани тугом због страдања која се догађају у словенским земљама, и многим другим просторима на земљи, прихватамо се онога програма живота ради којег је дошао Син Божји на земљу и у који позива нас. А Он је дошао да би овај свет спасио од зла свакојаког, од таме, од туге, од смрти, од власти сатане и слугу његових. Он је дошао са програмом спасења и зове нас да се у тај програм укључимо.

– Циљ је спасење. И веома је велики распон од наше стартне црте до циља који желимо постићи. Како ћемо то постићи? У томе нам помажу молитве и молитвени поредак који нам предлаже наша Света Црква. У молитвама које смо узнели на почетку Нове године молили смо се да престану сва непријатељства, да нестане зла на земљи, да се људи не мобилишу на зло. Молили смо се да нас Господ ослободи свих наших греха, свих лоших навика, свих порока, свега трулежног. Пороци су трулеж духа. Као што је трулежност разорна за материју тако су пороци разорни за дух човеков, за цео његов живот. Ми смо се молили Богу да нас Он својом моћи ослободи од те трулежи, и настављамо се молити. То је у програму нашег живота у новом времену. Да учини Бог да не будемо робови греха него да будемо слободни у односу на свако зло, на сваки грех.

Најновије вести