Епископ топлички Петар: У цркви добијамо оно што нам свет не може понудити

Published On: 15/01/2023

У цркви Светог Јована Владимира у београдском насељу Медаковић, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Петар са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, предстојао је 15. јануара 2023. године. светим евхаристијским сабрањем у тридесет прву недељу по Духовима, на празник Преподобног Серафима Саровског.

Епископу Петру саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа Божјег.

У архипастирској беседи Преосвећени епископ Петар је рекао да крштење којим је Јован крштавао, крштење водом односило се на покајање. Народ је долазио и исповедао своје грехе праведнику Божјем пророку Јовану и он их је покривао водом у знак опроштаја грехова. Јасно је да кроз то човек није могао да задобије спасење. Било је потребно крштење Духом Светим. И дан данас, у пракси наше Цркве, ми се кајемо, ми испитујемо нашу савест, исповедамо се код отаца и то је један део покајања. Тиме се покајање не завршава. Не задобија се опроштај грехова само исповешћу. То је један корак. Потребно је да сиђе Дух Свети, потребан је тај дар с неба, јер спасење није у томе да ми будемо тек тако добри људи и да Бог са неке висине мери да ли смо били довољно добри или нисмо, па нам Он суди.

– Ми у цркву долазимо зато што овде добијамо оно што нам свет не може понудити, а то је дар Духа Светога и то је оно што нам коначно даје опроштај грехова. Зато и свака исповест, ако се не заврши на крају тај процес нашег покајања светим причешћем, она није потпуна. Причешће је последњи акт покајања. Покајање има афирмативни део – када Бог силази међу нас и када је Он тај који брише наше грехе, који нас спасава, чисти нашу душу и Он је тај кроз кога добијамо спасење. Спасење је у заједници са Господом. Без заједнице са Христом, нама нема спасења, нагласио је епископ Петар.

Извор: ТВ Храм

Најновије вести