Митрополит Јоаникије: Благодат Духа Светога испуњава неисказаном радошћу човјечије биће

Published On: 16/01/2023

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије освештао је јутрос, на празник Светог Серафима Саровског новосаграђену цркву посвећену овом светитељу на Драгаљу и у њој служио вету архијерејску литургију.

Саслуживало му је свештенство и свештеномонаштво Митрополије црногорско-приморске.

У току Литургије владика је миропомазао новокрштене слуге Божје Матрону, Серафиму и Николу, а након тога благосиљао и пререзао славски колач.

У архипастиркој беседи владика је подсетио на речи Светог Серафима да је циљ хришћанскога живота стицање Духа Светога и додао:- Ми, људи се углавном трудимо да стекнемо што више земаљскога богатства, положаја, утицаја и земаљске славе. А све је то трулежно и пропадљиво. Наравно, Бог је дао благодети да се труди на овој земљи, да радимо и стичемо богатство, али није у томе гријех. Гријех је ако се исувише веже за своје богатство. А опет све то не може да буде циљ људскога живота, него, како каже Свети Серафим Саровски, да стекнемо Духа Светога. А то значи да стекнемо непролазно божанство, непролазно богатство Божје. Да смјестимо Богомладенца Христа, чије смо рођење прославили, у срца своја и да се обучемо у Божију правду, милост, истину, љубав, доброту, објаснио је владика Јоаникије.

– Благодат Духа Светога која испуњава неисказаном радошћу човјечије биће и човјечије срце и даје пуноћу истине, вјере, правде и доброте. Такав је био светитељ, Божји угодник Свети Серафим Саровски. Свети Серафим тежио да се сједини са Господом, да Он буде његово богатство и његова радост. Данас је овдје све радосно и овдје говоре дјела. оца Бенедикта и многих: његовога братства и многих добротвора који су се укључили у оснивање овога манастирскога метоха овдје на Драгаљу. Чим се овакве ствари догађају – значи да код нас има наде да ћемо ићи напријед и да ћемо и даље градити и стварати. А нарочито да ћемо као хришћани ићи правим истинским путем Божјим, рекао је митрополит Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести