Епископ Јован: У недостатку вере човек пада и нема више осећај за светињом већ се служи светињом

Published On: 18/01/2023

На празник Сабора 70 Светих апостола и Светог Евстатија, архиепископа српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 17. јануара 2023. Године свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона у крагујевачком насељу Станово.

Епископу је саслуживало братство поменутог храма.

Након прочитаног јеванђељског зачала, епископ Јован се обратио верном народу, рекавши:- Молимо се Господу да нам Он надомести вере јер нам је вера потребна. Све што нам се догађа догађа нам се по вери нашој. Када вера опадне, човек пада и нема више осећај за светињом већ се служи светињом. Ми треба да служимо цркви, а не да се црквом служимо. Потребно се молити Богу да не изгубимо страх јер кад човек изгуби страх, не осећа светињу и за њега је свеједно где је и шта ради.

– Ми данас славимо Светог Евстатија, архиепископа српског, човека од нашег рода. Како каже житије, рођен је у Жупи Будимаљанској. Хтео је још од малих ногу да осети Христа и да себе преда Христу, па се повукао у Хиландар. Пошто Бог никада не заборавља оно што човек уради добро, врло брзо је изабран за игумана Хиландара, а потом убрзо и за архиепископа српскога. Он је био сав у Богу и сав у молитви. Био је саткан од вере и молитве.

Извор: Епархија шумадијска

 

Најновије вести