Митрополит Јоаникије на празник Светог Јевстатија Превлачког богослужио на Михољској Превлаци

Published On: 18/01/2023

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 17. јануара 2023. године, на празник Светог Јевстатија, архиепископа српског, свету архијерејску Литургију у манастиру Светих архангела на Михољској Превлаци код Тивта.

Саслуживало му је свештеномонаштво и свештенство Митрополије.

Пре почетка Литургије у чин расе и камилавке замонашио је послушницу Фотинију, давши јој име Меланија по преподобној Меланији старијој.

–  Цијело вријеме је благословено, али ови дани се поштују као свети дани, дани великих празника, дани посвећени молитви и духовним свечаностима. Прославули смо прије неки дан Обрезање Христово сјећајући се и старог обрезања и обрезања које је над Богомладенцем Христом извршенио и тако добило своју пуноћу. Оно је дато од Бога, али као привремено да би се обрезивањем тијела људи почели борити против грешних тјелесних порива и на такав начин се полако почели окретати од тјелеснога према духовном, казао је Митрополит Јоаникије.

– Бог као творац неба и земље, вјечни Логос Божји, сишао овдје међу нас, примио људску природу и постао као један од нас не умањујући своје Божанство. Под видом људске немоћи сакрио је своје Божанство ради нас и ради нашега спасења да би на такав начин, у људском тијелу, у људској природи устројио нама спасење, рекао је владика Јоаникије.

Говорећи о Светом Јевстатију Превлачком, митрополит Јоаникије је рекао да је као дечак сигурно имао прилику да види и чује Светога Саву:- Васпитавао се у древној светињи, манастиру Ђурђевим ступовима гдје је Свети Сава устројио будимљанску епископију. И када је Свети Сава ишао из Жиче према Приморју, према зетској и хумској епископији, најлогичније је да претпоставимо да је ишао преко Ђурђевих ступова и да се тамо задржавао докле је Свети Јевстатије узрастао и васпитавао се. Међутим, по старом добром обичају, када неко хоће Господу да служи, он се ходећи стопама праоца нашега Авраама удаљује из свога мјеста, па је он отишао из Будимљанске жупе и настанио се овдје у превлачком манастиру.

Извор: Митрополит црногорско-приморски

 

Најновије вести